Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Septembrikuu toimetaja veerg

Laps mängimasKäes on kooliaeg ja klassid täis õpihimulisi lapsi. Õpetajale on see väljakutse – hoida õpihuvi ja pakkuda lastele põnevaid arve ja fakte, mis kutsuvad ise otsima, uurima, avastama, raamatuid lugema, internetiavarustel andmeid koguma.

Eriti innustunud on esimese klassi õpilased, nad lausa neelavad õpetaja sõnu, nad on üksainus silm ja kõrv. Ja kodus öeldakse: ”Õpetaja ütles nii…” Katsu siis vastu vaielda, kui õpetaja ütles nii.

Ka lasteaias on alanud uus õppeaasta. Õpime läbi mängu, vaatleme ja uurime, võrdleme ja arvutame, kuulame ja kõneleme. Räägivad õpetajad ise ja lasevad lastel rääkida. Iga küsimus peab saama vastuse. Mida rohkem lapsed küsivad, seda kergem on lasteaiaõpetajal tegelusi ette valmistada.Ta saab  teada, mis lapsi huvitab ja valib sobiva nädalateema, integreerib tegelusi omavahel.

Lapsed mängimasLiivakastis käib mänguelu ja päriselu, avaldub laste loovus ja õpihuvi. Üks küsimus järgneb teisele: “Õpetaja, näita kuidas teha viilkatust, isa ütleb, et viilkatus on parem.“
„Miks parem?“
„Meil oli enne lamekatus ja vihmavesi kogunes sinna. Oh, ma pudrupea, mul ju ongi viilkatus, kuningalossil ongi tavaliselt viilkatus.“

No siin näeme tulevast arhidekti. Tal on sügav huvi ehituse vastu.

Pagarid koguvad pihlapuu alt marju, sest marjakoogid on eriti hinnas – ka ilusad ning värvikirevad.

Tulevane meistersportlane maandub üllatusliku kergusega kaugushüppekasti. Õpetaja teatab: “Järgmisena hüppab Pille Lillo, ta läheb suurele ringile. “See tähendab, et Pille jookseb ringiga ümber varikatuse  ja tuleb siis hoogsal sammul hüppele. Kogu maja rüblikud maandavad oma pingeid kaugushüppekastis ja on õnnelikud, kui õpetaja teatab: “Sa läksid juhtima!“

Henry  nutab vihast ja haarab pihuga liiva, et kätte tasuda, sest sõber olevat liiva krae vahele visanud. Anu rahustab: “Oota, see juhtus ju kogemata, näe, ta töötab nii hoolega, ta ei näinud ja viskas kogemata sulle peale.“

See on tulevane suhtekorraldaja. Kõik saab klaaritud, riided liivast puhtaks raputatud ja taas on rahu maa peal.

On september, on hea  ja ilus algus.

Ülle Tõnumaa

1 thought on “Septembrikuu toimetaja veerg”

Leave a Comment

14 + 9 =
Please leave these two fields as-is: