Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Uurimus: paratsetamool suurendab lastel astma ja allergiate riski

Paratsetamooli andmine lapsele tema esimesel eluaastal ei pruugi olla kõige parem mõte, sest värske uurimus seostab seda hilisema keskmisest oluliselt kõrgema astma ja teiste allergiate esinemissagedusega, kirjutab Tarbija24.

Ajakirjas Lancet avaldatud töös kirjeldab professor Richard Beasley Uus-Meremaa meditsiiniuuringute instituudist uurimust, mille kohaselt suurendab lapsele esimese eluaasta jooksul antud paratsetamool kuuendaks-seitsmendaks eluaastaks astmasse haigestumise tõenäosust võrreldes paratsetamooli mittesaanud lastega tervelt 46 protsenti, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Samuti selgus enam kui 200 000 last 31 riigist hõlmanud uurimusest, et kuue- kuni seitsmeaastastel lastel on kolm korda suurem võimalus astma tekkeks, kui nad on viimase aasta jooksul iga kuu võtnud ühe paratsetamooli tableti.

Beasley sõnul on sellele mitu võimalikku seletust. “On hästi teada, et paratsetamool surub alla organismi antioksüdantset võimekust. See võib viia põletikuni hingamisteedes ning lõpuks allergilise astma tekkeni.”

Refereeritud artikli täistekst Tarbija24 veebilehel

Leave a Comment

8 + 4 =
Please leave these two fields as-is: