Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Vahva päev Vabaõhumuuseumis

Vahva päev VabaõhumuuseumisEga leib ole võsast võetud ega kase otsast kukkunud

(eesti vanasõna)

Juba mitmeid aastaid tähistatakse Eestis oktoobrikuus leivanädalat. Ka Tallinna Lasteaias Sinilind toimub selle raames erinevaid üritusi ja tegevusi, mis tutvustavad lastele leiva saamislugu ja  kasulikkust.

Oma rühma 6-7aastaste lastega võtsime ette reisi Rocca al Mare Vabaõhumuuseumi, et näha oma silmaga, kuidas vanasti leib lauale sai.

Kohale jõudes võttis meid vastu rahvariideis giid. Sepa talu õues rääkis ta lastele taluhoonetest ja seletas, miks on need (laut, ait jm) säärase paigutusega ja millepärast  asub kaev just taluõue keskel. Edasi kutsus ta meid elumaja rehetuppa, kus parsil kuivas vili.

Lapsed said teada, kuidas vanasti maja köeti ja miks on talumajades suitsulõhn  ning must lagi. Edasi liikusime rehealusesse. Lapsed valisid endi seast peremehe ja perenaise, kes omakorda valisid veel perepoja ja peretütre, sulased ja tüdrukud. Rehetoast tõi “peremees” sületäie kuivatatud rukkiviljavihu ja asetas selle põrandale laotatud riidele. Siis algas rehepeks.

Lapsed said koodiga vilja peksta ja et rehepeks ladusamalt läheks, loeti lausega “Hunt kar-jas” rütmi. Kui terad  viljapeadest välja pekstud, näitas giid, kuidas vili aganatest ja sodist puhtaks saadi. Iga laps võttis peotäie vilja ja puhastas selle. Seejärel läksime teise tallu, kus käsikiviga sai terad jahuks jahvatada. Kui seegi töö tehtud, suundusime järgmisesse tallu, mille köögis küdes suur leivaahi. Taluperenaine tutvustas meile leiva küpsetamist ja kõige lõpuks andiski igaühele tüki koduküpsetatud rukkileiba. Küll see maitses hea! Aga eks eesti vanasõnagi ütle, et küla leib on magus. Tänasime perenaist ja giidi ning hakkasime koduteele sättima. Kuna meil oli bussi väljumiseni aega, siis jõudsime ka tuule- ja vesiveskit vaatamas käia.

Tänu õppekäigule tutvusime esivanemate elu-oluga ja jõudsime sammukese lähemale oma juurtele. Väljasõit Rocca al Maresse oli suur koosolemise rõõm päikeselisel sügispäeval.

Hanne Aguraijuja ja Laidi Kaasik
Juku-Pilli rühma õpetajad

Vahva päev Vabaõhumuuseumis Vahva päev Vabaõhumuuseumis

Leave a Comment

6 + 2 =
Please leave these two fields as-is: