Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kui lasteaiaõpetajad suvel Kihnus käisid …

Eestimaa on oma üürikese suve selleks korraks jälle ootele pannud, sügise sünnipäevadki lasteaedades peetud ja kaugel need jõuludki …  Seda enam soojendavad meid mälestused jahedatel ning niisketel õhtutel.

Lasteaednike suursündmuseks kujunes kindlasti 3.- 4. juulil Kihnus toimunud suvekursus teemal “Rahvuskultuur lasteaias”.  Teada on, et rahvuslik identiteet kujuneb lapseeas, seega on  lasteaiaõpetajal oluline roll lastele omakultuuri õpetamisel. 

Alustuseks tutvusid lasteaiaõpetajad Kihnu saare ja selle olulisemate vaatamisväärsustega, sest paljudele oli selle saare külastamine esmakordne ning eksootiline kogemus.

Loe edasi… Küll oli imestamist ja imetlemist kohalikus muuseumis, kirikus, ka veoautosõidul läbi Kihnu looduse! Nii mõnigi unustas end vaatama memmesid, kes kihnu kördid seljas aias ning põllul toimetasid. Lõuna söödud ning pisike puhkus möödas, asutas seltskond end Kristo Kesküla loengut kuulama ja praktilist tegevust  kaasa tegema. Huvilised said õpetust, kuidas valmistada ise või  koos lastega, lihtsamaid rahvapille ja neid õppetegevuses kasutada. 

Pingelisele koolitusele järgnes kultuuriprogramm, kus saare ainulaadset kultuuri tutvustas  legendaarne laulik ja laulumeister Kihnu Virve oma pereansambliga. Ei siin saanud enam olla pealtvaatajaid! Varsti olid tantsud selgeks õpitud ja hoogne pidu lahti. Kes siis söandas istuma jääda, kui soliidses eas proua väsimatult jalga keerutas ja  vahepalaks lustakaid lugusid jutustas. 

Järgmisel hommikul võttis lasteaiaõpetajad vastu pisike ja armas Kihnu Lasteaed – Algkool, mis asub hästisäilinud ja pikkade traditsioonidega omakultuurses keskkonnas. Koolis on  väärtustatud  rahvapärand, hoitakse esivanemate traditsioone ja kombestikku. Kihnu kooli õpetajad andsid lahtise tunni, kus tegevustes lastega oli rahvapärandit integreeritud nii muusika- kui ka teistesse tegevustesse.  Uhkusega esitleti oma kooli kaunist õueala, mille avamisel oli viibinud ka presidendipaar.

Järgnes omavaheline vabas vormis kogemuste vahetamine Pärnu Mai lasteaia muusikaõpetaja Kairi Kuuse eestvedamisel. Kairi Kuusk jagas oma töökogemusi ning näitas nippe, mis aitavad laste huvi rahvuskultuuri vastu  säilitada. Igaüks võis oma arvamust avaldada ja  töid- tegemisi lühidalt tutvustada.

Aga iga ilus asi saab ükskord otsa, lõpule jõudis ka meie suvekursus. Jääb siiski teadmine, et lasteaiaõpetajad on saanud rikkamaks rahvamängude, -laulude ja  -tantsude poolest, mida nad oma igapäevatöös kasutada saavad.

 

Astrid Puls

Pärnu Päikesejänku lasteaia õpetaja

 

Leave a Comment

10 + 6 =
Please leave these two fields as-is: