Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Pereõhtu Rakvere Linna Algkoolis ehk varjudemäng prožektorite kumas

Esmaspäeval, 10. novembril avanes

Rakvere Linna Algkooli sisehoovis tavatu

vaatepilt. Pimeduses mänglesid varjud

ja tähesära helkis kooliõuel.

 

 Rakvere Linna Algkooli lasteaiaõpetajad otsustasid anda traditsioonilisele novembris toimuvale pereõhtule pisut teismoodi tooni. Pered olid kutsutud õhtupimedusse ja dresscode`iks olid piduriiete asemel soojad riidevammused.

Loe edasi…

Nimelt leidsid lasteaiaõpetajad peo ettevalmistamisel, et põnev oleks ära kasutada seda, mida Eestimaa sügisõhtu meile n.ö kandikul pakub – pimedust ja vaikust. Peo sõnumiks oligi hüvastijätt valgele ajale, et öelda tere tulemast pikkadele pimedatele õhtutele.

Lastele, kes polnud varem õhtupimeduses esinenud, oli see igati vapper kogemus. Nende lauluhääl kajas isegi teistmoodi – natuke vaiksemalt, aga see-eest puhta kõlaga vaikuse taustal.

Peo kõige suuremaks üllatusmomendiks oli õpetajate esitatud muinasjutt tüdrukust ja laternast, mis lavastati varjuteatrina. Suure eesriide taga muinasloo ettelugemise saatel mänglesid põnevad figuurid. Lihtsate vahenditega saavutati vist kõige müstilisem dramatiseering, mida Rakvere Linna Algkooli lapsed eales näinud olid. Seda võis välja lugeda mitmekümne lapse suurest silmapaarist, kui varjudemäng prožektorite kumas laiali laotus.

Muinaslugu jutustas väikesest vaprast tüdrukust, kes oma laternasse pilkases pimeduses valgus otsis. Leinud valguse, jagas ta seda lahkelt kõigile hädasolijatele.

Näidendi lõppedes kinkis „väike tüdruk” kõikidele perekondadele kaasa oma tulukese.

Nii lahkusid väikesed Rakvere Linna Algkooli lapsed koos oma vanematega tagasi koju, kaasas väike valgusläte, taustaks Eestimaale omane sünkmust taevas.

Ehk sai siit alguse mõistmine, et pimedus ei olegi nii rusuv ja hirmutav, kui me oskame (ka küünlasära kustudes) seda valgust endas edasi kanda ja seda armastusega teistele jagada. Seda nimetataksegi südameheaduseks.

 

 

 

Rakvere Linna Algkooli

 lasteaiaõpetaja Kersti Liik

1 thought on “Pereõhtu Rakvere Linna Algkoolis ehk varjudemäng prožektorite kumas”

Leave a Comment

7 + 3 =
Please leave these two fields as-is: