Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Laste mälestusi ja mänguasju täis kohvrid

Kuressaare linnuses on palju mälestusi. Tartu mänguasja muuseumi rahvas tõi läinud kolmapäeval mitmeid kohvritäied lisaks ning sisustas piiskopi eluruumi lapsepõlvelugudega läbi üheksa aastakümne.

“Pole olemas lapseiga ilma mängide ja mänguasjadeta, olgu olud millised tahes,” on kirjas näitust tutvustaval lehel. Tõepoolest, olgu need mänguajad kasvõi malmist, väiksele inimesele on nad tähtsad.

“Igal inimesel on oma lugu, mis on ainukordne ja eriline. Samas on erinevates elulugudes ka sarnaseid jooni, sest elamise aeg, koht ja olud mõjutavad igaüht. Paljude Eesti inimeste lugusid kõrvutades saab pildi oma ajastu elust kogu selle värvikirevuses,” saab lugema näituse saatesõnana.

See näitus püüab uurida, kuidas on olnud olla laps Eesti Vabariigis selle algusaastatest kuni tänaseni. Koostasid ju Tartu mänguasjade muuseumi töötajad selle väljapaneku EV 90. aastapäevaks. Iga aastakümmet esindab üks inimene ja iga loo juurde on oma aja tunnistajana välja pandud kohvritäis mänguasju. Lood kirjutas üles Tiia Toomet ning mänguasjad ja mälestused pärinevad Tartu mänguasjamuuseumi kogust ning eraisikutelt. Näituse külastaja saab osa Georgi, Helvi, Malle, Tiia, Helle, Mihkli, Toomase, Triinu ja Karl Aleksandri lugudest ning ülevaate tema aja mänguasjadest. Kui 1936. aastal sündinud Malle mängis nukkudega ja luges Looduse lasteraamatu sarjas ilmunud trükiseid, siis 2000. aastal sündinud Karl Aleksandri mängukohvrist võib leida boffermööga, plastmassist kiivri ja lugusid dinosaurustest ning Tove Jannsoni “Muumitrolli”.

Lisaks inimeste lugusid tutvustavale pannoole ja ajastu mänguasjadele saab vaadata ligi tunniajalist filmi endisaja laste mängudest kuni tänapäevani välja. Näiteks näeb kaadreid Pätsi ajast, Stalini ja Hruštsovi ajastu mängudest. Dokumentaalfilmid ja videod on pärit Eesti filmiarhiivist, noorsoo-organisatsioonidelt ELO, Eesti Gaidide Liit, Noored Kotkad, Eesti Skautide Ühing ning eraisikutelt. Filmi monteeris kokku Tauno Uibo ning heli eest hoolitses Ülari Toots.

Näitus on mõeldud nii lastele, kui ka neile, kes mäletavad, et nad on kunagi lapsed olnud.

 

Meiemaa.ee, 4. 02 .09

 

Leave a Comment

4 + 3 =
Please leave these two fields as-is: