Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lemmiktoidu keelamine võib lapsele karuteene teha

 

Lapsevanemad, kes üritavad ülekaalulisusega võidelda lastele teatud sööke keelates, et takista oma järeltulijate kaalutõusu ning võivad olukorda isegi hullemaks teha.

 

Vanemad mängivad laste toiduvalikul suur rolli ja edu sõltub õigest lähenemisviisist, vahendab Healthday.

Stephanie Anzman ja Leann Birch Pennsylvania ülikoolist uurisid 197 valgenahalist tüdrukut. Nad kogusid kümne aasta vältel tüdrukutelt ja nende vanemateli informatsiooni, alustades siis, kui lapsed olid viieaastased.

Uuringus koguti infot vanemate sissetuleku ja haridustaseme ning vanemate ja laste kehamassiindeksi kohta. Lisaks küsiti lastelt, kas neil keelati teatud toitude tarbimine ning emad pidid kirjeldama oma lapse enesekontrolli taset.

Uuringu autorite sõnul kippusid nõrgema enesekontrolli ja suurema kehamassiindeksiga tüdrukud rohkem kaalus juurde võtma kui need, kellel oli parem enesekontroll. Nad märkisid, et puuduliku enesekontrolliga tüdrukutel oli kaks korda suurem tõenäosus 15-aastaselt ülekaaluline olla kui teistel.

Kõige suurema kaalutõusuriskiga olid need lapsed, kelle oli nõrk enesekontroll ja kellel piirati teatud toitude tarbimist.

«Vanemate katsed nõrga enesekontrolliga last aidata ja piirata ligipääsu tema lemmiksuupistetele teevad keelatud toidud veel ahvatlevamaks, mis hoopis teravdab probleemi,» selgitas Anzman.

Vanemad võiksid hoopis õpetada lastele kontrolli, lubades neil valida erinevate tervislike toitude vahel. Lisaks oleks parem keelatud toidud üldse majast välja visata: «Nii pole pidevat vajadust öelda lastele, et nad ei saa toitu, mida tahavad.

Tarbija24.ee

 

Leave a Comment

14 + 13 =
Please leave these two fields as-is: