Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mänguasjad eelmisest sajandist

2 [1280x768]Tartu Lasteaias Ristikhein said kokku mänguasjad eelmisest sajandist. Nimelt korraldasid Nublude rühma õpetajad ja lapsed vanade mänguasjade näituse. Mäng on ju ikka olnud lapse põhitöö ja väikesed lapsed on olnud kord nii laste vanemad, vanavanemad kui ka vanavanavanemad. Näitusele olid eksponaate toonud kõikide rühmade lapsed.

 Mänguasjad pärinesid aastast 1950 kuni tänapäevani. Kõige vanem eksponaat oli 60.a. vana. Selleks oli vineerist nukumaja, mille oli teinud Nublude rühma õpetaja abi Koidule tema isa. Majja oli patareitoitel isegi elekter veetud. See tore maja on olnud mitmete põlvakondade laste lemmikmänguasjaks. 40-aastat vana kaisukaru kõht oli kaisutamisest juba hõredaks kulunud, aga ikkagi on emme karu praegusele 2-aastasele Triinule väga armas. Suur jonnipunn oli aastatega oma värvi kaotanud, aga ikka veel sama jonnakas ega tahtnud kuidagi pikali heita. Just nii, nagu vanasti. Mänguasju oli toodud palju ja igaüks neist pakkus palju põnevust.

3 [1280x768]Lastele oli näitus põnev ning andis tänapäeva tehnika- ja arvutiajastul hoopis teistmoodi elamuse. Kindlasti said lapsed koos õpetajaga arutelus ka mõtlemisainet, et mänguasju ei pea palju olema, vaid aitab mõnest armsast lelust, mida hoida, mitte kohe ära lõhkuda, et siis jälle uus osta. Lastele on kõige parem õppeviis ikka reaalsete asjade nägemine, jutt ja pildid ei loo lapsele alati selget ettekujutust.
Lastevanematele ja lasteaiatöötajatele tõi näitus hinge nostalgia ja tagasimineku lapsepõlve.
Aitäh Nublude rühmale toreda elamuse eest!

 
Ülle Kurvits, Tartu Lasteaia Ristikhein õpetaja

Leave a Comment

6 + 7 =
Please leave these two fields as-is: