Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Pokurühma reis Kabli loodusmajja

IMG_002813. aprillil olid Jänesselja lasteaia Poku rühma lapsed juba hommikust saati elevil, sest buss pidi viima meid lastega Kabli loodusmajjas programmi „Olen metsasõber“ raames  linnu eri matkale.
Lõpuks oli oodatud hetk käes – olime Kablisse jõudnud. Imelised hetked said alguse juba bussist väljudes, kui lapsed looduse ilu üle imestust avaldasid.
Retke sissejuhatav osa toimus loodusmajas, kus sealne töötaja Küllike Sisask tutvustas meile loodusmaja püsikompositsioone. Lapsed kuulasid ja vaatasid Eestimaa kaunist loodust: metsa, raba, rannaniitu, lindude rännet ja metsade majandamist suurte piltide pealt. Lastele meeldis eriti ise pöörlevaid silindreid keerata ja liikuvatest prismadest pilte kokku panna. Kõikide nende piltide uurimist saadavad loodushääled, mis on iseloomulikud pildil kujutatule. Väga põnev oli lastel veel kuulata, miks tehakse topiseid, mis ilutsesid seintel ja laual ning uurida erinevaid linnupesi.
IMG_0046Enne matkarajale minekut tuletasime igaks juhuks meelde, kuidas looduses käituda, mida tohib teha ja mida ei tohi. Küllike näitas lastele toredaid pilte erinevatest olukordadest looduses ja lapsed ütlesid, milline tegevus pildil on õige või vale ja miks.
Matkarajal kuulatasime lindude hääli, vaatlesime rähni pesasid puul ja tema sepikoda. Saime teada, et 2010. aasta puu on toomingas. Küllike jutustas lastele vanarahva muistendeid puudest, niiviisi saime teada, miks toomingas lõhnab erilise lõhnaga. Nüüd teame ka, miks tamme lehed sakilised on ning miks tamm oma lehti sügisel maha ei lase ning teinekord talv läbi neid enda küljes hoiab.
Nõndaviisi vesteldes ja jutte kuulates jõudsime lõpuks pesakastide maailma. Palju imestamist jätkus siingi, kui lapsed nägid, et on olemas nii palju erinevaid pesakaste.
Matkarada viis edasi meid rannaniidule, kus uurisime erinevaid tigusid ja puruvanasid ning nägime ka üht konna, kes meie eest  põgenes.Uudistasime rannaniidu esimest õitsvat taime ning vaatlesime luiki mere peal ujumas ja lendamas.
Küllike tutvustas meile linnuvaatlustorni ja näitas, kuhu sügisel pannakse võrgud, kui alustatakse lindude rõngastamist. Ta kutsus lapsi sügisel  lindude rõngastamist lähemalt vaatama.
Oh seda lusti, kui nägime tagasiteel lambaid oma poegadega. Üks pisike tahtis väga lastega kaasa tulla, kuid puges õnneks tagasi aeda ema juurde.
Matk oli lastele huvitav, põnev ja õpetlik, kaks tundi läks linnulennul ja oligi aeg tagasisõiduks.
RMK Kabli looduskeskus ootab külla nii suuri kui väikseid loodussõpru. Põnevust ja avastamisrõõmu jätkub kõigile.
Meie pokurühma lapsed on tänulikud Küllike Sisaskile ja RMK metsamajandile, et saime nii toreda õppekäigu. Soovitame kõigile! Minge ja vaadake, avastage endas uurijad!

 

Jänesselja lasteaia Poku rühma õpetaja Rita Oskar

Leave a Comment

4 + 10 =
Please leave these two fields as-is: