Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Suisu, suisu, lapsukene

Tartu muusikastuudio Musaklubi andis välja CD-plaadi “Suisu, suisu lapsukene”, mis kannab eesti pärimuslikke õhtu- ja hällilaule.
Plaadile on kogutud ilusaimad hällilaulud, mis pärinevad Eestimaa erinevatest maakondadest. Lisaks on laulu tekstides kasutatud võimalikult palju kohapärimusele vastavat murret. Plaat on ainulaadne selle poolest, et kõik laulud on lauldud lapse ja tema ema, isa või lähedase poolt üheskoos. Plaat on antud välja veendumuses, et see aitab hoida ja tutvustada Eesti pärimusmuusikat. Loodame, et see julgustab ning ärgitab nii mõnegi täiskasvanust kuulaja ka ise koos lapsega laulma.

Plaadi tegemise idee sündis arusaamisest, et Eestis on vanad hällilaulud ununenud hoolimata sellest, et kunagi on need olnud igapäevaelu lahutamatuks osaks. Kuigi huvi pärimuslike hällilaulude vastu on suur, tuli välja, et tihti ei oska lapsevanem hällilaule arhiividest üles leida või ei tule selle peale, et neid otsida. Lasteaedade ja koolide muusikategevustes kasutatakse küll pärimusmuusikat, kuid hällilaule ning äiutusi leiab muusikatunnis kasutatavatest laulikutest harva. Põhiliselt on seal Eesti ja välismaa autorilaulud. Siit ka mõte anda välja CD plaat, et tuua valik hällilauludest lapsevanematele ja õpetajatele otse kätte ja praktilisse kasutusse.
Lapsevanemad, kellega oleme muusikastuudios koos tegutsenud, on nende laulude positiivset mõju märganud, sest silmatera jääb kuulatama, rahuneb ja leebub kohe, kui talle hällilaulu laulda. Samas paneb ema või isa laulu sisse kogu oma armastuse ja hellemad tunded. Kui vanem julgeb lapsele laulda muutub suhe lapse ja tema vahel tihedamaks ja lähedasemaks. Ja kannavad need laulud ju endas sajandite taguseid tarkusesõnu ning elukogemust. Teisisõnu on hällilaulud ühtaegu meeldivad kuulata, aga ka praktiliselt vajalikud.
CD plaat „Suisu, suisu lapsukene“ valmis muusikastuudio Musaklubi ja Luunja Lasteaed Midrimaa koostööna.

 
Pille Siht, Musaklubi muusikastuudio muusikaringide juhendaja

Leave a Comment

8 + 15 =
Please leave these two fields as-is: