Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Masuaja Memo-ja lotomäng

Memo [1280x768]Nende kahe mängu idee sündis koostöös algklassilastega, kes valmistusid koolis toimuvaks heategevuslikuks kevadlaadaks. Miks mitte meisterdada suve jooksul mõni  mäng uueks õppeaastaks lasteaeda või aidata lapsel meisterdada sõbrale omatehtud sünnipäevakink! Mängude tegemiseks võib kasutada nii kleepse, ajakirjadest, reklaamlehtedest või mujalt nn. mittevajalikest paberitest välja lõigatud pilte kui ka ise joonistada (eeldusel, et kaks ühesugust joonistust on ikka sarnased ja äratuntavad).

Vajaminevad materjalid memomänguks:
1) tugevamat pappi või kartongi, võivad olla ka erinevat värvi, saab rõõmsam mäng;
2) kleepsud, joonistatud või välja lõigatud pildid jne, ühesuguseid pilte peab olema kaks, nn. paar;
3) liim, käärid, joonlaud.

Lõikasin 7 x 7 cm suurused kartongist kaardid. Kui kartong on liiga õhuke, võib liimida topeltkihi (mina kasutasin topeltkihiks nt. Lotte maisipulkade karbist lõigatud pappi), kaart jääb tugevam ja kestab kauem. Kasutasin erinevat värvi kartongi aga niimoodi, et ühe kaardipaari kartongid ei ole sama värvi (nt. on memokaartide paar “lepatriinud”, siis ühel kaardil on taust või tagumine pool kollane, teisel punane). Seda põhjusel, et mäng oleks ikka pinget pakkuv.

 Kõik kaardid võib lõigata välja ka ühesugusest kartongist nii nagu kauplusest ostetavatel memokaartidel, kõigil on tagumine pool ühesugune. Kuna tegemist on masuajal meisterdatud mängudega, siis kehtis ikka reegel, et kasutada nii palju kui võimalik kodus olemasolevaid materjale ja osta nii vähe juurde kui võimalik (vajadusel mõned pisikesed odavad kleepsud). Mina lõikasin pildid välja erinevatest riiulisse seisma jäänud lasteajakirjadest (“Muumi”, “Karupoeg Puhh”). Edukalt annab siinkohal kasutada raamatukauplustes ja Nukuteatris veel tasuta jagatavaid paberist järjehoidjaid, kus ilusad pildid peal. Samuti mitmesuguseid reklaammaterjale või infovoldikuid. Lõigatud pildid liimisin kartongikaartidele. Kaardipaare võib meisterdada nii palju kui soovi on või materjali jagub. Tavaliselt on memomängus 36 kaardipaari (kokku 72 kaarti). Mängule võib koostada kirjaliku juhise.

Vajaminevad materjalid lotomänguks:
4) tugevamat pappi või kartongi, võivad olla ka erinevat värvi, saab rõõmsam mäng;
5) kleepsud, joonistatud või välja lõigatud pildid jne, ühesuguseid pilte peab olema kaks, nn. paar;
6) liim, käärid, joonlaud, viltpliiats.

Koostasin mängu 4 lototahvliga (mõõdud 21 x 21 cm). Iga tahvlil 9 kaarti. Sarnaselt memomänguga lõikasin kartongist välja 7 x 7 cm suurused kaardid, kokku 36 kaarti. Lototahvleid võib olla rohkem,  samuti võib ühel tahvlil olla kaarte rohkem (nt. 12 kaarti). Lototahvlid lõikasin välja erinevat värvi kartongist. Kaardid lõikasin välja taaskord nii, et nt. punasele lototahvlile sobivad kaardid ei ole kõik punasest kartongist, vaid on erinevat värvi. Lototahvlile joonistasin viltpliiatsiga kaartide paigutamiseks piirjooned. Lõigatud piltidest ühe liimisin lahtisele kaardile ja teise lototahvlile.

 

Lotomängule koostasin kirjaliku juhise:

Lauamäng 1-4 mängijale. Mängukomplektis on 4 lototahvlit ja 36 kaarti. Mängu eesmärk: koguda endale kõik kaardid, mis sobivad mängija lototahvliga.
Mänguks ettevalmistus: iga mängija valib endale lototahvli ja asetab selle enda ette. Kaardid, mis sobivad nende tahvlitega, segatakse ja asetatakse lauale pildipool allapoole. Lototahvlid ja kaardid, millega ei mängita, asetatakse karpi tagasi.

PILDILOTO (sobib pisematele mängijatele, 3-5.a.)
Üks mängijatest hakkab mängujuhiks. Ta pöörab kaardi ümber ja näitab teistele mängijatele. Nüüd peavad kõik mängijad vaatama, kelle tahvlil on samasugune pilt. Kes leiab, tõstab käe ja saab selle kaardi endale. Mängu võitjaks on mängija, kes leiab esimesena kõik kaardid oma lototahvlile.

MÄLULOTO (sobib eelkooliealistele ja suurematele mängijatele)
Iga mängija saab lototahvli ja püüab 1. min. jooksul meelde jätta oma tahvlil olevad pildid. Seejärel keeratakse tahvlid ümber pildipoolega alla. Kaardid segatakse ja asetatakse lauale virna pildiga allapoole. Mängujuht võtab pealmise kaardi ja näitab kõigile. Mängija, kes arvab, et see on tema kaart, tõstab käe ja saab selle endale. Juhul kui ühte kaarti peab enda omaks mitu mängijat, asetab mängujuht selle tagasi teiste kaartide hulka. Iga mängija võib koguda 9 kaarti. Kui kõik kaardid on jagatud, keeravad mängijad tahvlid ümber ja vaatavad, kas kogutud kaardid sobivad tahvlitele. Kõige enam sobivaid pilte leidnud mängija on võitja.
Jõudu ja nutikust meisterdamisel!

 
Ere Ploomipuu
Tallinna Liivaku lasteaia lapsevanem

Leave a Comment

14 + 8 =
Please leave these two fields as-is: