Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Austame vanavanemate traditsiooni – austame leiba!

leivategu 1 [1280x768]Oktoobri esimesel nädalal peetakse paljudes Eesti lasteaedades leivanädalat. Folkloori tähtsustava lasteaiana on leivanädala tähistamine meile suureks auks.

Sel aastal oli midagi teisiti… Toimus midagi sellist, mis sundis lapsevanemaid kapipõhjadest ja vanadest riidekirstudest välja otsima mitte just väga tihti kasutust leidva põlle, rühmaõpetajaid täiendama rukkijahu, linnaseekstrakti ja seemnete varusid ning asuma ühiselt väga vana ning aukartustäratava tegevuse juurde – me küpsetasime leiba!

Esmaspäeva hilisõhtul kogus õpetaja kokku kõik parimad soovid ning palus juuretisepoega jahu, vee ja linnaseekstraktiga segades talle suurt ja tugevat eluvaimu sisse. Ja saigi!

leivategu 3 [1280x768]Teisipäeva varahommikul sõitis pooleliolev leivataigen teki sisse mässituna 15 km pikkuse tee Tõrukese lasteaeda, kus esimesed leivameistrid põllesid esitledes juba ootasid. Veel kannatust! Peale pooletunnist teraviljasaaduste näitust ja  tubli emme Rita kodusküpsetatud leiva söömist saime asuda  tähtsa töö kallale.

Leivameistrid pesid hoolikalt käed ja sidusid põlled ette. Istuti ümber suure laua. Vaatasime üle komponendid, mida leiva sisse panna soovime. Lapsed said teada vanadest leivaküpsetustraditsioonidest. Lärm leivale ei meeldi! Sellepärast katsus iga tavapäraselt valjuhäälne Mesimummi rühma laps olla nii vaikselt nagu leivataignakausi kohaletoomine nõudis.

leivategu 4Kauss hakkas ringi käima, niisamuti ka hiigelsuur puulusikas. Iga laps sai segada ja leiva sisse oma kõige positiivsema tunde panna. Segaja naaber lisas taignasse jahu ja maitseaineid. Kõige lõpus tuli lusikas “nurka visata” ning kätega töö kallale asuda. Kõrvale pandi juuretisepoeg  järgmiseks leivateoks. Kõige magusama une ajal said leivad ahjus tõmmu ja küpse välimuse.

Leivategu oli põnev, koguni nii põnev, et pani ühe poisi suuresilmselt üle küsima: “Kas me teeme ikka PÄRIS leiba?”

Jah! Me teeme päris leiba, kuna austame oma esivanemate vanu kombeid!

Haapsalu lasteaed Tõruke õpetaja

Marilii Saar

Leivategu 2 [1280x768]

Leave a Comment

4 + 13 =
Please leave these two fields as-is: