Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kujundame teadlikku tervisekäitumist

Haapsalu Lasteaed Tareke liitus 2009. aastal “ Tervist Edendava Lasteaia“ võrgustikuga. Värske õhk, palju aktiivset liikumist ja teadmised sellest, kuidas on õige toituda ja oma keha eest hoolt kanda – kõike seda väärtustame ise ning püüame oma hoiakud edasi anda ka lastele.

Terviseürituste raames on toimunud juba spordipäevad ja matkad-ekskursioonid loodusesse, samuti vestlused ja liikumismängude nädalad. Valmistatud on tervislikke salateid ja tutvutud „südamesõbralike“ toiduainetega. Rühmades on toimunud „arstitädi tunnid“. Mõned üritused  on õnnestunud eriti hästi.

Tarekese Lasteaed on kakskeelne, seetõttu on oluline, et tegevus oleks kõigile mõistetav ja ei tekiks pikki tõlkepause. Kõik üritused ja peod pakuvad õpetajatele suurt peamurdmist – kuidas ja millal on parem peojuhi või muinasjututegelase teksti tõlkida. Nii tekkis idee näidata lastele sõnadeta pantomiimietendust.

Kollektiivse loominguna sündis tõeliselt lõbus ja nauditav lugu sellest, et maiustustega liialdamine ja räpakus rikuvad tervist ja sellest, kuidas haigeks jäänud loomalastele sõbralik arst appi tuleb. Lihtsas, aga pisiasjadeni kokku mängitud teatritükis oli kuulda vaid lõbusat muusikat, ei ainsatki vene- ega eestikeelset sõna, ometi oli etendus haarav ja väga naljakas. Pantomiimietendus oli osa kevadisest tervisenädalast.

Käesoleval sügisel organiseerisime Haapsalu Lossihoovis ja Krahviaias orienteerumismängu neljale vanemale rühmale. Seekord algas kõik eriti põnevalt – lapsed tulid parki jalutuskäigule, kuid avastasid äkki, et kaasa võetud mahla on keegi ära peitnud ning see tuleb  kaartide abil üles otsida.

Nii algas suur seiklus, kus erinevatel etappidel kohati Rebast, Jänest, Totut ja doktor Ai-ai-ai – d ning täideti nende poolt antud sportlikke ülesandeid või lahendati mõistatusi. Auhinnaks olid õunad ja porgandid. Viimases kontrollpunktis ootas lapsi üllatus – suur mahlapress ja kogu „saagi“ muutumine värskeks mahlaks nende endi silme all.

Idee võtta eeskuju metsloomadelt, kes samuti ise endale toitu otsivad, pärines liikumisõpetajalt Ljudmilla Jampolskajalt, kes pakkus välja ka pantomiimietenduse mõtte. Lisaks õpetajatele osaleb terviseüritustel näitlejana ka meie vapper doktor –  tervishoiutöötaja Jana Raag.

Õuesõppe ning spordi ja liikumise edendamine on olulisel kohal ka rühmade tegevuskavades. Lisaks ühisüritustele organiseeritakse rühmaõhtuid koos peredega. Karukeste rühm näiteks kutsus jõuluvana vahelduseks hoopis õue ja ootas teda tõrvikute ja laternatega ehitud õhtuses lasteaiahoovis.  Rebaste rühm korraldas isadepäeva paiku linna spordihoones suure spordipeo, kus sai proovida nii tennisereketit kui poksikindaid ja ennast täiesti tühjaks möllata, suve hakul aga pikniku Uuskalda spordi- ja turismitalus, kus pered võistlesid omavahel näiteks saapaviskes.

Lasteaia hoovi on ehitatud väike õuesõppeklass puupakkudest istmetega, üles seatud suured kriiditahvlid, kus kirjaharjutusi teha ja joonistada, õueala valgustus korraldatakse tasapisi nii ümber, et lapsed saaksid väljas olla ka pimedal ajal. Õpetajatele on pakutud joogatreeninguid ja kepikõnni baaskursust. Ees on ootamas laste sügisene spordipäev staadionil ning kolletamisepäeva trall, hiljuti toimusid rühmades liiklusnädalad ja kõik see ikka värskes õhus.

Krista Rehkli

Haapsalu Lasteaed Tareke õpetaja

Leave a Comment

12 + 4 =
Please leave these two fields as-is: