Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mängides vaimu elavaks

Mäng on väikese inimese jaoks töö, mis aitab kaasa arengule, mänguasjadega rääkimine aitab  fantaseerida. Kui mänguasjad vastavad arengule, soovidele, huvidele ning soole, siis nad kahtlemata arendavad last.

Mänguasjad peaksid olema kooskõlas mängija soovidega. Lapsel puudub kaheteistkümnenda eluaastani selge piir elusate ja elutute asjade ja olendite vahel. Elutu mängides justkui elustub.

Mängult on nukkudel  elu ja tahe. Laps usub, et vaim, mis elab nukus on elusa inimese sarnane ja nukul on samad vajadused, mis inimeselgi. ( Laps võib vabalt panna nuku nurka, kui mängusoov läbi saab ja jälle mängu jätkata, kui soov tuleb, sest nukul puuduvad tegelikult vajadused). Laps ei erista selgelt elusat elutust ja kõigil mänguasjadel on justkui hing ja seepärast on oluline, et laps mängiks korralikult, sest lapse iseloom peegeldub mängus küllaltki selgelt ja mängutuhinas on piir mängus lubatud ja päriselus lubamatu vahel küllaltki hämar.

Tütarlapsed usuvad, et mänguasjad käituvad ja tunnevad nagu inimesed. Seetõttu ongi naisterahvad üldiselt parema suhtlemisoskusega, et on sadu kordi lapsepõlves nukkudega paljusid suhtlemisolukordi läbi mänginud. Kõige suuremad ja olulisemad mängud mängitakse maha 8- 12 aasta vanuses. Tüdrukud usuvad, et mänguasjad mõistavad neid samuti nagu emme ja issi.

Mängides saab laps olukordi kontrollida, mängida ohutult läbi situatsioone, mis võivad päriselus väga ohtlikeks kujuneda ja millega ta reaalselt ei suudakski üksi toime tulla. Lastel võib mänguga mõningaid pingeid maandada.

Aidake lapsel mängu eneses selgusele jõuda. Õhutage jutustama, mida antud mänguasi talle tähendab ja mida ta täpsemalt mängib või etendab.

Poisslaps võib samuti mängida beebinukuga, kuni tajub, milliseid alateadlikke soove mäng täidab – soovi laps sünnitada. Nukule pannakse tavaliselt lemmiknimi.Paljud lapsed soovivad mängida oma soost nukuga, oluline on ka mängijaga sarnane nahavärv – siis on lihtsam nukule oma soove ja unistusi projetseerida. Paljud suuremad tüdrukud on pühendunud hobustele, mängides mänguloomadega keerukaid mänge ja kogedes erinevaid emotsioone. Näiteks suure kaisulooma üle võimust võttes tunnetab tüdruk, et ta suudab kontrollida meessugu või enda seksuaalseid animalistlikke tundeid.

Mänguasjad  suudavad lapse arengut hästi teenida, aga vanemad omakorda peavad hästi raha teenima, et jõuaksid erinevaid arendavaid mänguasju lastele osta.

Tiina Kilkson

Psühholoog

Leave a Comment

2 + 10 =
Please leave these two fields as-is: