Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Vanavanemate tarkused Päikesejänku lasteaias

IMG_0089-vi [1280x768]See oli üks hilissügisene õhtupoolik, kui Päikesejänku lasteaia väravast hakkas sisse voorima tavatult palju memmede – taatide vanuses härrasid ja prouasid. Meie laste vanavanemad tulid külla ja mitte ainult. Nii mitmelgi oli võimalus oma pikaaegset kogemust nüüd lastelastele ja nende sõpradelegi edasi anda. Avatud said memme – taadi töötoad, kus seekord olid õpetajate rollis meie laste vana(vana)vanemad.

Igas rühmas seati sisse käsitöönurgake, kus vanemad koos lapsega said tegutseda ning põnevaid asju meisterdada. Jänkujütside juures õpiti Kaarli vanaema Tiiu juhendamisel meisterdama looduslikust materjalist – küll valmisid toredad kompositsioonid okstest, samblapallidest, taimedest ja paljust muust, mida loodusel pakkuda oli.

vanaema20merike [1280x768]Pähklipurejate rühmas oli Grevo vanaema Merike juhendamas heegeldajaid ja lõngakerijaid. Et lastel tööd ikka jätkuks, selle eest hoolitses Tristani vanavanaema, kes oli toonud erinevat  lõngamaterjali. Eriti kogunesid Merikese juurde tüdrukud, sooviga õppida patsipunumist- kes siis ennast patsidega ehtida ei tahaks! Et asi algajale lihtsamaks teha, oli esialgu võimalik punumist alustada kolme eri värvi paelaga.

Peasmunade rühmas olid end mõnusasti sisse seadnud Erko, Frangi ja Kauri- Siimu vanaemad, kelle juhendamisel õpiti viltimist ning vildist ehete valmistamist.

Kui näputööst oli küll saanud, võisid lapsed Kiti- Käti rühmas Roosi- Riinu taadu  Kaupo juttude vestmist kuulata ja samas Danero vanaema Ülle näpunäidete järgi toreda nuku meisterdada.

Teise korruse töötubadest allatulnuid hämmastas lapsi tõeline elusuuruses pruunkaru. Mürakarude rühma Rasmuse vanaisa Janno oli kaasa toonud karu topise, mille oli ise oma kätega valmistanud. Küll oli imestamist ja nii mõnigi marakratt nõudis kohest lahkumist, sest see tegi ikka natuke araks küll, teised jälle poseerisid karuga meelsasti.

ToitSaalis oli kaetud laud omavalmistatud salatitest,  hoidistest ja maitsvatest küpsetistest- retseptid toredasti juurde lisatud. Siin sai koos vanemate ja vanavanematega muusika saatel ka jalga keerutada. Rahvamänge- ja laule õpetasid lastele  Danili ja Roosi- Riinu vanaemad Merle ja Maire. Oli ikka uhke küll, kui kaks vanaema akordionidel lugusid lasid. Kelle tervis ei lubanud tantsus kaasa lüüa, said omavahel vestelda, rüübata sooja teed ja korraldajatele kiidusõnu jagada. Oli ka kohtumisrõõmu – oi, kas sinu lapselaps käib ka siin lasteaias… ja siis jätkus juttu juba kauemaks. Töötubades valminud loomingust seati hiljem saalis üles näitus, mida sai veel mitu päeva hiljemgi uudistada.

Zenta Koppel, Astrid Puls

Pärnu Päikesejänku lasteaia õpetajad

Pildid Monika Andrejev

söök

Leave a Comment

6 + 3 =
Please leave these two fields as-is: