Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jõuluhõng Kopli Lasteaias

jõuluhõng [1280x768]Jõulurõõmu miski ei asenda.

See on rõõm näha säravat kuusepuud ja rõõmsaid lapsi.

Tunda jõuluhõngu, meeldivaid lõhnu.

Põletada küünlaid kuusepuul.

Laulda laule, tantsida, rõõmust hüpelda.

Ja palju ehteid kuusepuul ripub.

Need luuleread kuuluvad Vivi Maarele. Neid lugedes, paneb mõtlema,  kui vähe on vaja, et näha last rõõmsana, kui vähe on selleks vaja,  et luua  jõulutunnet.
Piisab vähesest, et välja mõelda midagi suurt.

Kopli Lasteaed on väikest lossi meenutav maja, kus  toimus meeldivas koostöös tublide lastevanemate ja õpetajatega 6-10. detsembrini  terve nädala lõikes Jõuluhõngunimeline  üritus. Kosutavat  vürtsist soojust  ja meeldivat jõulueelset  talvist tunnet  pakus  meile Jõuluhõngu -teemaline hubane  kohvik Tarkusetoas, Kopli Lasteaia ülemisel korrusel. Koos ürituse eest vastutavate õpetajatega  sai ühest toast luua midagi salapärast,  habrast ja sooja. Punakaskollastes toonides sisustustus, õrnad kõrkjad ja küünlavalgus andis  peegelduse jõuluhõngust.

Igat päev oli  kohvikus   vanilje, kaneeli, piparmündi, kuuse, männi või  tsitruselõhn- selles oli oma osa igal rühmal. Lapsevanemate   valmistatud küpsetised, soojad ja külmad joogid andsid kohvikule iga päev erilise ja  iseloomuliku hõngu.

Kohviku kõrval Kunstitoas oli  terve nädal  avatud töötuba kõikidele huvilistele, nii  lastele kui vanematele, kus  tegutsesid   usinad päkapikkud. Made ja Aire käe alt sai tutvuda voolimise põhitõdega.  Vahvates punastes päkapiku kostüümides Eva ja Merle meisterdasid  koos lastega jõuluingleid, kaunistati  kangaribade, väikeste makaronide ja taimemotiividega  kingikotte. Lapse said ise meisterdada kangast  väikese  jõuluvanaabilise, kes  oli   palju suurema tähtsusega mänguasi, kui  poest ostetud lelu.

Reedene õhtupoolik oli Agnese päralt: töötoast oli saanud  sinine salapärases hubases küünlavalguses muinasjutuline „klaaskoda”.  Keskonnasäästliku mõteviisi toetades lõigati plastpudelitest välja eri suuruses   jäälilli, millele leiti koos laste ja vanematega klaasvärve peale kandes palju kasutusviise. Kõik  töötuba külastavad   inimesed pakkusid välja   lillede kasutamise ideid- mõned näited: küünlaalused, käevõrud, pross, lambikuplid, vööd, kaelaehted.  Kohapeal oli võimalik õppida ka   plastpudelist lillede väljalõikamist ja põletamist.Valgus-ja klaasvärvide kasutamist  õppides  sai prügist midagi kaunist ja kordumatut.

Läbi kunsti ja argipäevategevuste   saab väärtustada  keskkonnasäästlikku mõteviisi,  kasutades  materjale säästvalt  ning korduvalt,  et loodusele minimaalselt kahju tekitada.

Kolmapäeval ja reedel lustisid lapsed muhedas seltskonnas koos  laulupäkapikkude Pille ja Kadriga ning spordipäkapikuga Gadiga saalis.

sulu pilt [1280x768]Ettevalmistused algasid esimese advendi ajal, kui  Päikesepesa lapsed  võtsid osa advendihommikust. Õhus oli õrnust ja pühalikkkust.Õpetajad Agnes ja Janelle tõid advendiaja alguse sisse muinasjutuga Hingelind. Kõlas viiulimuusika  ja lugu ilmestas valge loori varjus pantomiim. Janelle mängis viiulit ning liikus valge katteloori varjus vastavalt Agnese jutustatud tegevusele. Advendihommiku  lõpus jagati ilusate soovide saatel  igale rühmale oma hingelind.

Piparkoogitegemise päeval võttis iga rühm osa   Jõulukaunitari  ehtimisest. Omatehtud jõuluküpsised pakkusid lastele palju rõõmu, osa krõbistati ära juba  samal õhtul. Fuajees seisev kuusk  oli saanud  laste  poolt väljavalitud  piparkoogikaunistusest   rüü. Möödaminnes ampsasid mõned   väikesed lapsed  madalal oksal rippunud piparkooke.

päkad meisterdavad [1280x768]Detsembrikuu esimestel kunstitegeluste päevadel   oli näha laste suurt loovust. Kaardid  olid täis tegijate rõõmu ja kirjutamata soove. Koostöös  Eesti  Posti  As Kopli Postkontoriga  oli võimalik osta „Jõuluhõngu” kohvikust marke ja ümbrike, lastevalmistatud jõulukaarte  ning saata oma ilusad soovid teele samal õhtul. Terve nädal ettevalmistusi ja pingutusi oli seda väärt, et anda vanematele ja lastele koosolemiseks meeldivaid  elamusi.Tunnen, kui oluline on korraldada koostööüritusi, sest üheskoos  oleme tugevad.

Täname kõiki tublisid lastevanemaid ja  MTÜ Kopli Lasteaeda.

Sirli Tasa, Tallinna Kopli Lasteaia õpetaja

2 thoughts on “Jõuluhõng Kopli Lasteaias”

Leave a Comment

14 + 12 =
Please leave these two fields as-is: