Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jaanuari lõpuni kogub Kirjandusmuuseum lasteaiapärimust

 
ekp [1280x768]Himpel-pimpel piila-paala,
saksad sõivad ümber laua, 
kokk oli keskel, maitses praadi, 
mampsel segas šokolaadi.
Mampsel kukkus maha, mina ahju taha!

Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristika osakonna ja Eesti Rahvaluule Arhiivi eestvõttel  toimub 31. jaanuarini 2011 pärimuse kogumise aktsioon, millest oodatakse osa võtma õpetajaid-kasvatajaid lasteaedadest üle Eesti.

Lasteaias veedab laps suurema aja oma argipäevast. Nii eakaaslaste kui ka täiskasvanutega suheldes jagab ja ammutab ta teadmisi ka oma rahva (pärimus)kultuurist. Ühelt poolt kujutab lastepärimus endast laste loodud pärimust, mis levib nende endi keskel. Teiselt poolt on see täiskasvanutelt lastele suunatud pärimus, mida esitatakse lastele ja koos lastega mitmesugustel praktilistel (pedagoogilistel, meelelahutuslikel jms) eesmärkidel.

Õpetajate ja lasteaia osa lastefolkloori kujundamisel on väga oluline, seetõttu palume lasteaiaõpetajate abi lasteaia traditsioonidest laialdase ülevaate saamiseks.

Osavõtjatelt kogutakse pärimust kolmel alateemal: 1. Tähtpäevad ja peod. 2. Mängud. 3. Jutud ja ütlemised.

Küsitluskava asub internetiaadressil www.folklore.ee/kp/lp, vastata on võimalik veebi kaudu või meiliaadressile piret@folklore.ee, paberile pandud lood palume saata Eesti Kirjandusmuuseumi postiaadressil Vanemuise 42, Tartu 51003, märgusõna: Lasteaiapärimus. Lisage tööle oma nimi, lasteaed, vanus, elukoht ja kontaktaadress. Soovi korral võib jääda anonüümseks.

Vastused säilitatakse Eesti Rahvaluule Arhiivis (asukohaga Eesti Kirjandusmuuseumis Tartus) ja neid kasutatakse uurimistööks.

Täname kõiki neid endiseid ja praeguseid lasteaiatöötajaid, kes on meile juba vastanud ja lasteaiapärimust saatnud! Kogumisest tehakse kokkuvõtted veebruarikuus, parimatele vastajatele on ka kingitused. Üritust toetavad kohvik Anna Edasi, raamatukauplused Apollo ja Rahva Raamat, Aura Keskus, Helina Tilk, Koolibri, Piletilevi, Postimees, Teater Vanemuine jt.

Info: Piret Voolaid, e-post: piret@folklore.ee, telefon: 7377 742

Kontaktaadress:

„Lasteaiapärimus”

Eesti Kirjandusmuuseum

Vanemuise 42

Tartu 51003

Leave a Comment

2 + 12 =
Please leave these two fields as-is: