Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jõululavastus “Lumekuninganna”

H.C. Anderseni tuntud muinasjutu “Lumekuninganna” ainetel jõululavastus, kus saavad osaleda kõik lasteaia rühmad. Jõulupidu toimus õues lasteaia hoovis. Kordusetendus saalis.

Algmaterjaliks on kasutatud raamatut ja CD-d “Lumekuninganna” H.C. Anderseni muinasjutu ainetel. Taani viisidega põimitud.

MTÜ Eesti Rahvamuusikakool 2007

Lavastuse ja tantsud on seadnud Kaire Paavel.

Tegelased:

Lumehelbed, lumememmed, peeglikillud, lilled, õukondlased,

röövlid, jäälilled, lumekuninganna, jutustaja, vares,

röövlitüdruk, põder ,Kaj, Gerda.

Tegevus:

Algusmuusika (lugu 1)

JUTUSTAJA: Tere. Mina elan Taanimaal ja tahan teile jutustada ühe loo, mis juhtus eelmisel talvel. Mul on väike sõber Gerda ja Gerdal on väga hea sõber Kaj. Kaj on selline poiss, kes mitte kunagi ei kiusa teisi ja aitab alati väiksemaid. Ta on hooliv ja väga tore sõber. Ometi juhtus  nii, et ükskord muutus Kaj teiste laste suhtes kurjaks ja halvaks. Me jalutasime kolmekesi tänaval- mina, Gerda ja Kaj.Oli väga ilus talveilm, taevast langes alla lumehelbeid.

Gerda ja Kaj jalutavad ringi.

Lumehelveste tants ( lugu 10)

JUTUSTAJA: Lumehelveste kuningriik on kaugel Põhjamaal, kuid Lumekuninganna võib oma hobustega olla igal pool. Ta lendab seal, kus lumehelbed on kõige tihedamini koos. Nii mõnelgi talvel lendab ta mööda linnatänavaid ja vaatab akendest sisse ja siis jäätub aken nii imepäraselt ära, nagu oleks ta lilli täis. Jääkuninganna võib ka inimesi jäätada. Inimene muutub siis külmaks ja õelaks. Parem, kui keegi temaga ei kohtu. Kuulge sõbrad, aga ilm on ju imeilus- teeme õige midagi toredat! Hakkame lumememme ehitama.

saalisGerda ja Kaj ehitavad lumememme (luud memmele pihku).Lumememmede tants (lk.36lugu 2)

JUTUSTAJA: Korraga ilmub kohale Lumekuninganna ja suudleb poissi. Kuninganna puudutab Kajd oma jääst võlukepiga ja lahkub. Kaj haarab südamest kinni ja vajub valust kössi.

Peeglikildude tants (lugu 9)

JUTUSTAJA: Gerda läheb Kaj juurde. Kaj aga lükkab ta eemale. Ta hakkab lumememme jalaga lõhkuma, peale seda jookseb ta ära.

See oli üks nendest klaasikildudest, mis nõiapeeglist laiali olid lennanud.Vaene Kaj, üks killuke on otse talle südamesse sattunud. Kaj ei ole ilmselt terve.

Gerda läheb Kajd otsima, kuid teda ei ole kodus ja  ka järgmisel päeval ei tule ta koju. Oleme väga ehmunud ja otsime teda igalt poolt. Mitte keegi ei tea temast midagi.

Gerda ei usu, et Kaj võiks surnud olla. Gerda läheb oma sõpra otsima.

saalis1 [800x600]Päevad mööduvad. Saabus kevad, siis tuli suvi. Ta satub Kajd otsides lilleaeda.

Lillede tants (lk. 39 lugu 5)

JUTUSTAJA: Iga lill unistab päikese käes peesitades oma muinasjutust, kuid keegi ei tea midagi Kajst. Gerda otsustab kiiresti lahkuda. Aiast põgenedes  avastab ta, et õues on juba sügis. See valmistab tüdrukule sügavat meelehärmi. Gerda kohtab varest, kelle arvates võib Kaj asuda printsessi juures. Gerda jõuab lossi ja kohtub õukondlastega.

Õukondlaste tants (lk.40 lugu 6)

saali3 [800x600]JUTUSTAJA: Prints sarnaneb Kajga vaid selja tagant. Lossis  elab hoopis Karl, kes on  ilus, tark ja hea. Väikese tüdruku vaprus ja hea süda liigutab printsi ja printsessi väga. Nad annavad Gerdale  väga uhked riided, ta saab ka saapad ja muhvi ning lahkudes sõidab treppi puhtast kullast tõld. Gerda tänab südamest kõiki ja asub teele Kajd otsima. Gerda sõidab tõllaga läbi pimeda metsa. Kuna tõld sätendab nagu tulelont, hakkab see röövlitele silma ja need ei suuda kiusatusele vastu seista.

Röövlite tants (lk.42 lugu 7)

JUTUSTAJA: Röövlid viivad Gerda oma koopasse, kus ta kohtab röövlitüdrukut. Nad saavad sõpradeks ja röövlitüdruk viib Gerda oma põdra juurde. Põder teab, mis juhtus Kajga ja on nõus viima Gerda Lumekuninganna juurde. Põhjapõder paneb kõigest jõust ajama, üle põõsaste ja kändude, läbi suure metsa, üle rabade ja rohulagendike. Peagi ongi nad kohal. Väike Kaj on tõepoolest Lumekuninganna juures ja kõigega leppinud, sest tal on jääkild südames ja peeglikilluke silmas. Need tuleb eemaldada, muidu ei saa temast iialgi inimest ja võim tema üle jääb Lumekuningannale. Lumekuninganna käsul peab Kaj jääkildudest seadma kokku sõna IGAVIK.

saalis2 [800x600]Jäälillede tants (lk.45 lugu 1)

JUTUSTAJA: Gerda jookseb Kaj juurde ja kallistab teda kõvasti-kõvasti,

kuid Kaj seisab täiesti liikumatult, jäik ning külm. Gerda nutab palavaid pisaraid, need langevad Kaj rinnale,  tungivad tema südamesse, sulatavad jäätombu üles ja hävitavad seal oleva peeglikillu.

Kõik tegelased tulevad kilgates platsile, keksivad ja plaksutavad õnnelikult.

Lumekuninganna, kes eemalt salaja kõike jälgis, on liigutatud laste siirast rõõmust ja temagi jäine süda soojeneb.

Kõik lapsed tulevad tantsima platsile (lugu 11)

Lumekuninganna istub [800x600]

LUMEKUNINGANNA  sõnavõtt

Saabub jõuluvana

Leave a Comment

6 + 13 =
Please leave these two fields as-is: