Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mõmmikud punuvad pesa

Mõmmikud 2 [1280x768]Möödunud lugemisaasta on innustanud Ülenurme lasteaias erilisemat ja eesmärgistatumalt tähelepanu pöörama lugemiseelduste kujundamise kõrval ka lastes lugemishuvi tekitamisele.

Nõnda on Mõmmikute rühma õpetajate eestvedamisel loodud lugemispesa. Lugemispesa pole rühmas pelgalt koht, kus on riiulitele koondatud hulganisti raamatuid. Lugemispesa on lastele mugav ja meeldiv paik köites kõikide oma tegutsemise võimalustega, mis kaudselt või lähemalt on seotud lugemistegevustega.  Lugemispesas on lastel võimalik mugavalt vaibal või sohval istudes raamatuid lugeda ja vaadata. Mõmmikute rühma lastele, kes on peamiselt 6 aastased, on lugemine tõeline nauding ja suur rõõm.

Mõmmiku pesa [1280x768] Lugemispesa riiulitel on oma kodu leidnud  lugemismängud, mis on osaliselt rühmaõpetajate välja mõeldud ja valmistatud. Lauateatri  tegemise tarbeks on lugemispesas  mitmete muinasjuttude tegelaskujude näpunukud. Pesas on ka kogu käpiknukke, mis võimaldab lastel mängida muinasjutte ning olla ka ise jutulooja.  Mõmmikute lugemispesas on lastel võimalus  joonistada, värvida, meisterdada. Kui mudilastel tuleb tahtmine olla veidi omaette, saab lugemispesas kuulata kõrvaklappidega põnevaid muinasjutte või rahustavat muusikat.

Lugemispesa seinu kaunistab laste joonistuste näitus. Eesti autorite raamatute põhjal joonistatud lustakamad pildid jõudsid Hamburgi eesti laste pühapäevakooli, et neidki innustada eesti keeles lugemist nautima.

Mõmmikud 3 [1280x768]Lugemispesa punumisele kutsuti appi ka lapsevanemad, kes said lahkel meelel rühma annetada või laenutada põnevaid ja kasulikke raamatuid. Mõmmikute lugemisvaras on nüüd hulganisti klassikalisi eesti autorite raamatuid, traditsioonilisi muinasjutte ja meeli köitvaid aimeraamatuid. Laste kodudest leidsid rühma tee  paljud käpiknukud, millest osa on vanemate endi valmistatud.

Meie rühmas on  kujunemas heaks tavaks, et korra kuus käivad vanemad lasteaias lastele raamatuid ette lugemas. Nõnda on põnevaid elamusi pakkunud eesti rahva jutud „Ahjualune”,  „Hundi loomine”, „Rehepapp ja vanapagan” ja „Vaeslapse käsikivi”. Detsembris kuulsid lapsed jõulujutte ning novembris kuulati muinasjuttu, mille saatel sai huvitavaid asju voltida.

Mõmmikud 4 [1280x768] Suur tänu kõigile, kes on andnud oma jõu ja vaimu lugemispesa punumisse.  Mõmmikute pesa kasvab ja areneb koos meiega ja meie lastega.

Lugemisühingu aastakonverentsil lugemispesa ettevõtmisesse nakatunult on pesapisik levinud kiiresti pea üle kogu lasteaia. Vastu kevadet on Ülenurme lasteaias pesapunumisega alustanud ka Sipelgad, Lepatriinud ja Mesimummid.

Evelin Sarapuu,

Ülenurme lasteaia

vanemõpetaja

Leave a Comment

4 + 3 =
Please leave these two fields as-is: