Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õppepäev „Kevadine linnuelu Matsalus”

matsalu [800x600]Tõrukese lasteaia 2 viimast rühma sõitsid ühel kevadisel aprillikuu päeval Matsalu Looduskaitseala Keskusesse Penijõe muuseumi. Penijõe rahvuspark pakub oma imeliste loodusvaadetega ja ajalooliste loodusobjektidega kuulamis- ja vaatamisrõõmu nii suurtele kui väikestele.

Kõigepealt saime põhjaliku ülevaate videoprogrammi vaadates „Matsalu aasta. Elu jääst jääni“. Seal tutvustati erinevaid linnu- ja loomaliike, kes pesitsevad, talvituvad või läbi rändavad Looduskaitsealalt. Saime kuulata nende hääli. Nägime paljusid enda jaoks tundmatuid liike ja ka muud huvitavat. Saime teade, et kui rändlinnud parves ringi tiirutavad hommikul või õhtul, siis nad hakkavad lõuna poole lendama, aga kui nad tiirutavad päevasel ajal, siis nad otsivad söögikohta.

Peale filmi vaatamist tutvustas giid muuseumis eri liiki loomade- ja lindude topiseid. Saime ülevaate Eesti tähtsamatest linnuliikidest ja mereelukatest. Uurisime  erinevaid linnu mune, sulgi ja pesasid. Tutvustati milliseid jalarõngaid kasutatakse lindude rõngastamisel. Lastele meeldis  linnuhäälte stend, kust peale nupulevajutust kostis erinevate lindude laulud. Saime ka teada kuhu ja kust teed pidi linnud rändavad. Elektroonilistel stendidel sai mängida arvamismängu ja kontrollida oma teadmisi. Näiteks vaadata maakaardilt, mis riikide kaudu kurg meile saabub või kus haned talvituvad. Nupule vajutades liiguvad tulukesed üle nende riikide. Põnevust pakkusid lindude ja loomade koljud. Herbaariumis nägime liblikaid ja putukaid. Saime teada, et kopra hambad polegi valged, vaid hästi kollased. Mida haigem või vanem on kobras seda valgemad on ka tema hambad.

untitled [800x600]Matkarada lookles läbi luha-, puis, ja rannaniidu. Enne teekonda  sai iga laps  binokli. Giid õpetas binokliga vaatama. Lastele pakkus see palju põnevust. Huvitav oli jälgida kuidas linnud lendavad ning millal teevad hoogu juurde. Penijõe pargis nägime väga lähedalt kahte kurge oma pesas toimetamas. Nägime tilderit, kiivitajat, kuldnokka, lehelindu, lõokest ja teisigi huvitavaid linde. Matsalu on Eesti suurim lindude pesitsusala ja seetõttu oli kõige huvitavam linnuvaatlustornis binokliga lindude vaatlemine. See oli põnev – sai näha linde, ilma neid segamata ja seetõttu uuriti neid üpris kaua. Linnulaulu kuuldes püüdsime arvata mis lind laulab? Kuulasime veevulinat ja konnade krooksumist.

Saime teada, millistele lindudele meeldib Matsalus pesitseda ja läbirändel seal puhata ning kosuda. Kuidas  linde vaadelda ja  ära tunda (suurus, kuju jms). Õppekäigust saime palju uusi kogemusi. Oli üks elamusterohke ja õpetlik matkapäev.

Marelle Oosim,

Haapsalu Lasteaed Tõruke õpetaja.

Leave a Comment

14 + 13 =
Please leave these two fields as-is: