Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õppemäng – vallatud räimed

vallatud 20039 [1280x768]Õppemäng valmis Viimsi Lasteaiad Pargi Lasteaia Sinilille rühma 6-7 ja 3-4 aastaste laste poolt 2010 aastal.

Õppemängu kaudu tutvustatakse lastele Eesti rahvuskala räime.

Mängides õppemängu  koos õpetajaga saab laps teada, et räimel on väljapüügi aegade järgi 23 erinevat rahvapärast nimetust (jääräim, jääkala, jää harv räim, kirskala, hallakala, hallaräim, kevademereräim, rohuräim, leheräim, õitseräim, õunapuuõieräim, koerputkeräim, kesaräim, rukkiõieräim, rukkiõitseräim, rukkiloomiseräim, suveräim, suvine räim, mareträim, lauritsakuderäim, rukkiküliräim, sügismereräim, sügiskuderäim).

Et vanasti oli räim ja on tihti ka tänapäeval rannakaluri peamine toit ja elatusallikas.

Et räim on parvekala ja tavaliselt on ta 12 – 18 cm pikk ning räime ülim vanus on 19 aastat.

vallatud räimed [1280x768]Et räim vääriks lausa suure algustähega kirjutamist – kahjuks on see hõrk kala meie argisel toidulaual menüüs tänamatult alahinnatud ja ülekohtuselt maailmaköögi ahvatluste varju jäänud.

Kord on jaapanlased öelnud, et kui oleks see hõbe nende vetes, muutnuks nad selle juba ammu kullaks.

Õigesti valmistatud räim on tervislik ja maitsev ning vähese kolesteroolisisaldusega. Räimes on palju valku ja omega-3  rasvhappeid.  Tervislik on  kuni 16 cm  pikkune  räim.

Räim sobib nii talupojatoidu kui ka banketiroa valmistamiseks. Räim valmib kiiresti ja  eelistada võiks alati värsket jahutatud räime, sest selle maitseomadused on külmutatud kalast tunduvalt paremad. Maitsestamiseks sobivad aga nii traditsioonilised valge pipar, sibul, till, petersell, iisop, paprika, mädarõigas, õli, äädikas, küüslauk kui ka uued maitseandjad nagu ingver, tähtaniis, sidrunirohi ja karri.

Mäng sobib õppimiseks ja lihtsalt lustimiseks lasteaia kõikidele vanuserühmadele, sest seda mängu saab mängida mitmel väga erineval moel:

-kõige nooremad võivad sumbast hõbedaselt helkivaid kalu lihtsalt välja püüda, tundes samal ajal suurt rõõmu siis kas ühest või mitmest väljapüütud kalast. Et kalad sumbast kätte saada on õngeritva nööri otsa kalade söödaks kinnitatud magnet, mis haakudes Eesti 20-ne sendise metallrahadega räime ühel küljel annabki võimaluse kalade väljapüüdmiseks.

-suurematel lastel tekib võimalus kalu loendada ja rühmitada; värve, numbreid ja geomeetrilisi kujundeid  nimetada ning neid paremini meelde jätta; häälikuid häälida ja tähti õppida.

-veelgi suurematel lastel tekib võimalus arvutamist ja lugemist mänguliselt õppida.  Saab sarnase nimetuse järgi paare moodustada ning harjutada kella ja vikerkaarevärvide tundmist.

Mäng arendadab lastel fantaasiat ja loovust, mälu ja peenmotoorikat, aitab sotsialiseeruda ja  julgustab lapsi tegema erinevaid valikuid ning annab võimaluse neil endil otsustada ja  vastutada.

Mängu alus – mere pilt, millele on püügiaegade (talv, kevad, suvi, sügis) järgi asetatud 24 erineva nimetusega räime, mis on alusele kinnitatud kahe ümara omavahel kokkukäiva magnetiga. Pilt ise on paigutatud naturaalse õunapuuraami sisse, mida kaunistab kalavõrk korkide ja takunööriga – see on nii suurte kui ka  väikeste laste endi poolt  meisterdatud kunstiteos lasteaia seinal.

Mängu alusel olevad räimed on vallatud aga seetõttu, et lisaks tarkuste õpetamisele oskavad nad ka lõbusalt lupsu lüüa (lupsu sarnane efekt tekib siis, kui kahepoolsed ümarad magnetid omavahel valesti kokku panna).

Eeltoodud kirjeldusele lisatud pildid, räime erinevate nimetuste loetelu, räime näidatud  suurus ning räime ja mängualuse valmistamiseks vajaminevate materjalide loetelu –  ehk  innustab see ka tesi lapsi ja õpetajaid katsetama  endaloodud Eesti rahvuskala tutvustavat mängu meisterdama.

Edu katsetamisel ja toredat mängimist soovivad kõik  Sinilille rühma endised suured ja praegused väikesed lapsed koos õpetajaga.

Iie Liivandi,

Viimsi Lasteaiad, Pargi Lasteaia õpetaja

Leave a Comment

15 + 4 =
Please leave these two fields as-is: