Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Järelhoolduse rakendamine aitaks asenduskodudest lahkuvatel noortel kergemini ühiskonda lõimuda

Eestis viimasel ajal läbiviidud uuringud näitavad, et asenduskodude noorte ettevalmistus iseseisvaks eluks ei ole alati piisav ning edukaks toimetulekuks on vaja noori toetada erineval moel ja tasandil.

Värskelt valminud käsiraamatu „Suunised praktikutele. Asendushoolduselt lahkumine ja järelhooldus”, peaeesmärk on anda põhimõtted ja praktilised juhised selle kohta, millised on kõige tõhusamad viisid, et tagada asendushoolduselt lahkumisel ja järelhoolduse ajal orbude ja vanemlikust hoolitsusest ilma jäänud laste edukas jõudmine täiskasvanuikka. Suunised põhinevad viie juhtumiuuringu võrdleval analüüsil: need on kaks parimate praktikate näidet Taanist ja Inglismaalt ja kolm juhtumiuuringut uutest liikmesriikidest – Slovakkiast, Eestist ja Leedust.

Eesti juhtumiuuringu koostaja Merle Linno Tartu Ülikoolist rõhutab: „Suunised sisaldavad endas hulgaliselt suurepäraseid mõtteid ning ettepanekuid praktika kujundamiseks. Kui üldiselt võib hinnata meie asendushooldusel elavate laste olukorda pigem heaks: ehitatakse peremaju, pööratakse aina enam tähelepanu sellele, asendushoolduselt lahkuv noor orienteeruks abistamise süsteemides, omandaks praktilised eluks vajalikud oskused jne, siis mõtlemapanev on Suuniste soovitus noorte iseseisvaks eluks ettevalmistamisel pöörata tähelepanu nende enesehinnangu toetamisele ning suhete loomise ja hoidmise oskusele. Arvan, et just see on valdkond, millele peaksime Eestis rohkem tähelepanu hakkama pöörama teiste praktiliste oskuste õpetamise kõrval.“

MTÜ Lastekaitse Liit peab ülitähtsaks, et Eestis tunnistataks poliitilisel tasandil vajadust asendushoolduselt lahkumise ja järelhoolduse meetmete järele. Taani ja Inglismaa kogemused näitavad, et taoliste meetmete rakendamine vähendab oluliselt asendushoolduselt lahkujatele avalduvaid negatiivseid tagajärgi.

Käsiraamat (vt: http://lastekaitseliit.ee/infokeskus/uurimused-analuusid/) on välja töötatud ja avaldatud projekti „Toolkit for Practitioners” nr JLS/2008/FRAC/AG/1424-30-CE-0306230/00-10 raames, mida on rahastanud Euroopa Komisjon (ajavahemiku 2007–2013 eriprogramm „Põhiõigused ja kodakondsus” (JLS/2008/ FRC-1)) ja osaliselt ka projektipartnerid, kelleks on Leedu Avaliku Poliitika ja Halduse Instituut, Slovakkia Riiklik Inimõiguste Keskus ja MTÜ Lastekaitse Liit.

Lisainfo: 

Alar Tamm

MTÜ Lastekaitse Liit juhataja

+3725086656

 

 Helika Saar

Projekti „Toolkit for Practitioners“ koordinaator

MTÜ Lastekaitse Liit
Endla 6-18 Tallinn 10142
Telefon 631 1128
liit@lastekaitseliit.ee

Leave a Comment

11 + 4 =
Please leave these two fields as-is: