Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tee pätsi, kasta kakku!

LeibRukkileib on läbi ajaloo olnud eestlastele oluline eestluse ja kodusoojuse sümbol, mis saadab meid hällist hauani. 6 – 12. oktoobril toimus Eestis Leivaliidu ettevõttel leivanädal ja see oluline teema läbis loomulikult ka Keila Lasteaed Vikerkaar tegevusi. Nädala jooksul uurisid 3-4 aastased Kullaketrajate rühma lapsed huviga viljapäid, mängisid „kombaini“ ja eraldasid viljapeast terad, kleepisid poeriiulile leivad-saiad, laulsid rahvalaulu „Veere kakku“, vaatlesid „Koduleivaraamatut“. Nädal kulmineerus kahtlemata sellega, et lastel oli võimalus oma silmaga kaeda koduleiva taignategu. DSC_0056Kutsusime külla ka head sõbrad Arabella rühmast, et nemadki vahvast toimingust osa saaksid. Leivameistriks oli meie oma rühma lapsevanem Helen Reis, kes kogu taignateo käigu lastele kenasti ära seletas. Uudishimulikult nuusutasid lapsed juuretise, mida Helen vahvalt „leivapojaks“ kutsus, hapukat lõhna ning uurisid taigna sisse lisatavaid linnase seemnekesi. Taigent tehti leivameistriga mängult kaasa. Nagu kombeks, sai leivake peale ka märgi – kolm augukest või „nabakest“, nagu Helen lastele selgitas. Rahvasuust pärit salmike „Tee pätsi, kasta kakku“ saatis tegevust leivaloitsuna. Suure innuga ootasid lapsed leivataigna kerkimist ja seda, millal sooja omatehtud leiba maitsta saaks. Terve lasteaed oli leivalõhna täis. Oi, küll maitses leib hästi!

Õpetajana loodan, et leivanädala tegevused ja saadud teadmised õpetavad lapsi austama meie igapäevast leiba ning võib-olla sirgub nii mõnestki neist tulevane leivameister .

Keila Lasteaed Vikerkaar

Õpetaja Ringa Kedelauk

 

Leave a Comment

6 + 3 =
Please leave these two fields as-is: