Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Sipsik kolis aastaks Kopli Lasteaeda

MUUDETUD_DSCN0098Kas ma tohin siia lastega mängima jääda,“ palub Sipsik peene häälega. Hääl, mis Sipsikule kuulub kostub varjatult posti taga seisvale õppealajuhatajale, kuid kõlab nii oskuslikul, et mõnigi laps võis tõesti arvata, et nukk hakkas elama. Nii sattuski Sipsik Kopli Lasteaia sünnipäevahommikul laste juurde ning jääb siia terveks õppeaastaks.

 Soojal novembrikuu hommikul on õhus rohkem pidulikkust kui tavaliselt. Uhket Kopli Lasteaeda ehib lipp ning isegi majahoidja onu Ants ei puhka, vaid riisub veel viimaseid lehti kokku, et kõik oleks sünnipäeva pidamiseks valmis.  Vana ning väärikas 93 aastane lasteaed peab oma sünnipäeva.

Lasteaia fuajee põrandat katab triibuline vaip. Sinna on veel paigutatud voodi ning ajalooline lastetool, mis on sama vana kui lasteaed ise. Mart ja vanaema aga seisavad esikus ning ootavad pikkisilmi oma etteastet. Lastel on selleks päevaks seljas  pidulikud riided ning kõigil on sees natuke ärevust, sest keegi ei tea, mis nüüd küll toimuma hakkab. Fuajeesse on kogunenud terve Kopli Lasteaia pere –  kokad, onu Ants, õpetajad ja õpetaja abid, direktor, õppealajuhataja, majandusjuhataja ja loomulikult lapsed. Alustuseks lauldakse ühiselt kõigile armsaks saanud Kopli Lasteaia laulu ning pidu võibki alata.

MUUDETUD_DSCN0096Sellel õppeaastal otsustasid õpetajad lavastada E. Raua (kelle ema töötas antud lasteaias kasvatajana esimese Eesti Vabariigi ajal) lasteraamatust „Sipsik“ Anu sünnipäeva.

Näidendi alguses istub Mart põrandal ja kõlistab oma rahakassat, ise juureldes selle üle mida küll Anule kinkida. Raha aga napib ja ei jää midagi muud üle kui ise nukk valmistada. Abikäeks osutub hell vanaema, kes meelsasti hädas appi tuleb. Kuigi Mart ei ole oma tehtud nukuga rahul, mõistab ta lõpuks ikka  Sipsiku väärtust.

Läbi sellise lavastuse avanes hea võimalus rääkida suhetest peres ning sellest, kuidas üksteisele rõõmu valmistada. Sünnipäeva traditsiooni peetakse Kopli Lasteaias tähtsaks ning ettevalmistused rühmades algavad juba päev enne, kui kõik lapsed valmistavad koos õpetajatega küpsisetordi.

Kopli Lasteaia õpetajates tärkas soov selle õppeaasta läbivaks tegelaseks valida just Sipsik, kes sündis siia maailma südamesoojuse ja suure armastusega ning lasteaia sünnipäeval oli sobiv aeg ta laste sekka tegutsema tuua. Nii algavadki Sipsiku seiklused meie lasteaias.

MUUDETUD_IMG_0852Kuigi lapsi ümbritsevad tänapäeval uued kangelased nagu Lotte ja Pikne McQueen, ei tasuks ära unustada vanu armsaid tegelasi. Toredaid ja õpetlikke lugusid võib leida just Eno Raua poolt kirjutatud lastearaamatus „Sipsik“.

Kopli Lasteaias armastavad lavastusi teha nii õpetajad kui lapsed. Igal õpetajal on täita oma osa ning igaüks saab silma paista just oma tugevustega. Isegi õppealajuhataja ei suutnud seekord jääda istuma, vaid tõmbas ühte jalga punase ja teise sinise soki ning tantsis kaasa lõbusat sokitantsu.

Ühiselt tehtud üritused pakuvad meeldejäävaid elamusi nii suurtele kui väikestele. Kuigi maailm surub tihti peale materiaalseid väärtusi, püüame meie ikka lihtsates asjades näha olulist ning seda ka lasteni viia. Keskmes on sellised väärtused nagu pere, ühised traditsioonid, üksteisega arvestamine, tolerantsus, teineteises hea märkamine, hoolivus jne.

Kõiki neid väärtusi ja palju huvitavaid ideid suudab Sipsik kindlasti pakkuda lastele ja õpetajatele terveks aastaks.

 Sünnipäeva jääb meenutama  laste poolt joonistatud rõõmsailmeline Sipsiku tapeet fuajeesammastel ning õpetaja Agnese poolt õmmeldud ämbris kükitav avala näoga Sipsik, kes mine tea … äkki hakkabki ühel päeval päriselt rääkima –  ta on ju nii suure armastusega tehtud.

 

 Janelle Šafrai

Vetepesa rühma õpetaja

Leave a Comment

3 + 11 =
Please leave these two fields as-is: