Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mull,mull,mull,mull,väiksed kalad,kus on teie väiksed jalad…

Veenädal Tartu Lasteaias Klaabu Siilide rühmas

 22.märts oli ülemaailmne veepäev, Tartu  lasteaias Klaabu  toimus sel puhul lausa tore veenädal. Eelnevalt oli kokku lepitud, et selle nädala tegemisi  sisustavad  ja organiseerivad “Põrnikate” rühma lapsed. Nii ootasid veepäeval lasteaia avarates ruumides  “katsetekeskused”, kus meie rühma lapsed said nautida toredaid katseid ning teha vees ja veega palju muudki  põnevat:

  • vee kallamine mõõdu järgi (Montessori pedagoogika põhimõtetel)
  • švammi abil vee tõstmine ühest anumast teise (Montessori pedagoogika põhimõtetel)
  • vee maitse äratundmine (maitsetu, magus, hapu või soolane)
  • puhumistehnikas üllatuspildi tegemine läbi kõrre puhudes
  • paatide ujutamine kõrrega puhudes
  • lusikaga ping-pongi palli viimine ühest veega täidetud anumast teise
  • erinevate materjalidega katsetamine ja arvamine “mis upub, mis ujub”

 Lastega vestles tervishoiutöötaja, arutleti teemal “vee vajalikkus minu kehale”. Kogu Klaabu pere sai järgmisel nädalal osa toredast Põrnikate veeteemalisest lastenäidendist “Kuidas vikerkaar leidis värvid”.

 Meie lasteaias on praktikal kaks vahetusõpilast  Saksamaalt. Kuuldes, et meil on kavas selline tore veenädal, olid nad sellest vaimustuses ja soovisid  ka anda oma osa.

Nii muutuski meie Siilide rühma (4-5a lapsed) magamistuba suureks akvaariumiks. Meie rühmas praktikal olev õpilane Nele Saksamaalt viis terve nädala jooksul läbi tegevusi, mis olid seotud  kalade elu-oluga.

 Esmaspäeval tutvusid lapsed vee ringkäiguga ja said teada, kuidas väike veetilk ilmas ringi rändas. Lapsed tutvusid  praktiliselt vee kolme olekuga: aur (õhuniisutaja abil), jää (jääkuubikute abil) ja vedel olek (katsed veega). Tegevuse lõpus said lapsed  kinnistava töölehe, millel oli vaja leida peidetud veetilgad ja need siis ära värvida.

 Teisipäeval õppisid lapsed tundma kala kehaosade nimetusi, käidi vaatamas oma maja akvaariumis kalu ja jälgiti nende liikumist. Peale seda sai iga laps ise valida materjalid ja meisterdada kala. Laste tehtud kaladest moodustus meie “akvaariumi” seinale suur kala.

 Kolmapäeval said lapsed läbi katsete teada, kuidas kalad söövad ja hingavad.

 Neljapäeval said lapsed teha kalaõnge (magnet+kepike+nöör)  ja püüdsid siis sellega kalu. Räägiti veel ka erinevatest kalapüügivahenditest.

 Reede oli kokkuvõttev tegevus, mille käigus lapsed muutusid ise kaladeks: mängiti “akvaariumimängu”. Lapsed pidid päris “kaladena” liikuma imiteeritud veetaimede ja ettetulevate takistuste vahel (n. ventilaatori tekitatud “veekeeris”) jms. Nad matkisid kalade hingamist ja pugesid takistuste alt läbi, või ületasid neid vastavalt vajadusele (n. meduuside takistusrada). Lõpuks sai iga laps üllatuse – kalakujulised küpsised.

Nädal oli tegus ja õpetlik ning meeldis lastele väga. Eriti meeldejääv oli lastele  õnge meisterdamine ja sellega kala püüdmine. Veel oli huvitav laste jaoks  see, et vesi võib  olla erineva maitsega. Lapsed said palju uut ja huvitavat teada kalade elu-olust, vee tähtsusest ja selle olemasolust meie ümber.

 

Eda Tereping

Siilide rühma õpetaja

Leave a Comment

2 + 12 =
Please leave these two fields as-is: