Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Liiklusprojekt „Liiklusega sõbraks“

                                                                                                                                                     

MUUDETUD_73-31-IMG_0296Nii nagu igasugune kasvatus peab ka liikluskasvatus algama varakult, esimesed eeskuju andjad on vanemad ning õpetajad.

 Aprillikuus oli Tartu lasteaedades Kannike, Meelespea ja Maarjamõisa palju siginat-saginat – käimas oli liiklusprojekt  „ Liiklusega sõbraks“. Liiklusprojekti mõtte algatajateks, kirjutajateks ja läbiviijateks olid Tartu Meelespea lasteaia vanemõpetaja Ülle Vatman, Maarjamõisa lasteaia vanemõpetaja Tiiu Müürsepp ja lasteaed Kannike õpetaja Jane Reilik. Liiklusprojekti olid kaasatud Veeriku linnaosa lasteaiad ning lapsevanemad.

 MUUDETUD_IMG_3375Väike ülevaade, milliseid ühistegevusi lastele ning vanematele liikluskuu vältel läbi viidi:

  1. Perede ussimängTraffic Snake Game:

Igal hommikul paigaldati postrile kleeps, kuidas tulin lasteaeda – jalgsi, rattaga, bussiga või autoga. Väga vahva oli igal hommikul ringikesi lugeda ning arutada, kes kuidas lasteaeda tuli.

Eesmärgiks oli teavitada lapsi ja lapsevanemaid jalgsiliikumise ning rattaga liikumise vajalikkusest tervisele ja keskkonnasõbralikumale elule.

MUUDETUD_IMG_6079Lisaeesmärgiks oli ka välja selgitada ohtlikud kohad Veeriku linnaosas, et parendada turvalist liikumist .Tartu Linnavalitsus viis eelnevalt läbi vastava  ankeetküsitluse.

Tulemus – kuna tegemist oli lasteaedade vahelise võistlusega, mõjutasid lapsed emasid – isasid nii mõnekski ajaks autosõidust loobuma, läbides lasteaiatee jalgsi või rattaga.

 Kõige tervislikumalt ja keskkonnasõbralikumalt liikusid lasteaed Kannike lapsed ja lapsevanemad.

 MUUDETUD_DSC_0168Liiklusmäng Move It Box:

Liiklusmängu laenas meile Tartu Maanteeamet. Mängu kastis oli hulgaliselt põnevaid vahendeid ning raamat mängude kirjeldustega.

Eesmärgiks mängu abil välja selgitada lastele liiklusohtlikke olukordi.

 3. Lastega koos meisterdamine:

MUUDETUD_DSC_0182Erilist elevust ja tähelepanu pälvis laste ja vanemate seas lasteaias Kannike välja pandud laste papist autode näitus. Autode ehitamisega oli liikluskasvatustegevusse kaasatud isad-emad. Esindatud olid kõik automargid alates vormelist  kuni roosa „tibi-autoni“. Pärast suurt näitust said lapsed läbida oma autoga vigurraja, millel olid erinevad tähised ja liiklusmärgid.

 Kolme lasteaia ja Veeriku Põhikooli ühine liikluskuud kokkuvõttev päev toimus 25.aprillil. Kõikide lasteaedade õuealale olid oodatud projektis osalenud lasteaedade lapsed koos emade isadega. Maarjamõisa lasteaias tegutses lastega päästeameti päästekoer Nublu.

MUUDETUD_IMG_3315Meelespea lasteaias oli kiirabi ning lapsed said anda esmaabi nukkudele. Kannikese lasteaias oli kohal politsei täisvarustusega, lisaks jalgrattapolitsei ja lõvi Leo. Veeriku Kooli korvpalliväljakul toimus lastele liiklusviktoriin, milles osalenud pered said teemavihiku „Kõik liiklevad“. Lisaks tutvustas Punane rist huvilistele esmaabivõtteid.

 Lastel ja vanematel jätkus erinevaid tegevusi terveks pikaks õhtupoolikuks. Jalutati lasteaiast lasteaeda ning valiti endale meelepäraseid tegevusi. Võimalik oli rattaga vigursõiduraja läbimine, Tartu Eksperimentaalse Jalgrattatehase MTÜ  õpitoas osaleda, milles tutvustati jalgratta hooldamise võtteid. Jalgrattalaadal oli võimalik ratast müüa, vahetada või ära anda ning tutvuda sai laste liiklusteemaliste kunstitöödega

Liikluspäevale andsid hoogu  kolm lõbusat sebra- Jane, Tiiu ja Ülle.

Õhtu lõppes laste autasustamistega ning laulude ja tantsuga.

 MUUDETUD_IMG_6052Liiklusnädal pöörati suurt tähelepanu ka turvalisele liiklusvarustusele. Jalgsi liigeldes- helkur, rattaga sõites- signaalkell, kiiver ja vest ning autos sõites – turvatool ja turvavöö.

Kõigi kolme lasteaia lapsed said omale lasteaia logoga helkuri.

Lastevanematele ja õpetajatele toimus koolitus „Liiklusohutuse alused“. Iga pere sai teadmik/voldiku, kus oli kirjas kõik ürituse kohta ning palju muudki põnevat.

 MUUDETUD_44-76-IMG_0369-001Sellise suure projekti läbiviimine nõuab väga palju aega ja energiat. Kuid tunnustav tagasiside, mille lastelt ja lastevanematelt liiklusalase kasvatustegevuse vajalikkuse propageerimise eest saime, korvas kogu ettevalmistustöö pinge.

 

 Jane Reilik, Tartu Lasteaed Kannike õpetaja

Leave a Comment

4 + 2 =
Please leave these two fields as-is: