Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Vana aja mängud

Järjest rohkem hakkame tagasi vaatama oma juurte poole. Väärtustama oma rahva kultuuripärandit, esivanemaid, loodust…  Nii oleme ka meie oma rühmas võtnud eesmärgiks lastele tutvustada vana aja asju, mänge, tähtpäevi, vanasõnu, kõnekäände jne.

Oktoobrikuu alguses seadsime sammud Viljandi Muuseumisse, kus on väga põnevad Muuseumitunnid. Saime teada mida tegid lapsed siis, kui poest ei saanud osta mänguasju, ei olnud arvuteid ega telekaid, kuidas veetsid lapsed aega sadu aastaid tagasi.

Mängisime mänge ja uurisime vanaaegseid mänguasju. Tund leidis aset vanas rehetoas, kus oligi kõik nii nagu vanal ajal. Lapsed olid väga põnevil. Kuulasid suure huviga, esitasid küsimusi. Ääretult põnevaks osutusid just mänguasjad  ja jõu- ning osavusmängud.

Kui poisid nägid, et ei olegi vaja joonistada maakaarti paberile – võib ju kasutada puulehte, kus on juba looduse poolt salarajad lehele kantud, läks hoogsaks aruteluks kuidas ja mida lasteaeda jõudes mängida.  Ja milliseid põnevaid loomi saab ise valmistada puuokstest!

Ja jõu – ning osavusmängud – nii põnevad! Eks ole ajast-aega need ju ühed olulisemad mõõduvõtmise mängud inimeste vahel. Ikka ju tahetakse olla ilusam, osavam, parem. Kõige lõpuks aga avanes võimalus igal lapsel ( mis seal salata, läksid hoogu ka õpetajad), meisterdada endale üks vahva vana aja nukuke.

 Selle nukukesega sai iga laps kaasa killukese sellest rehetoast, vana aja hõngu, mõnusat olemist. Hiljem lasteaias lõunaringis kokkuvõtet tehes olid lapsed jätkuvalt õnnelikud, rõõmsad ja rahul selle ääretult toreda muuseumitunniga. Väga tore ja mõnus päev oli.

 

Lasteaed Mesimumm õpetaja Merje Leesmäe

Fotod: õpetaja Mailis Liik

Leave a Comment

6 + 13 =
Please leave these two fields as-is: