Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

“Kuidas kasvatame – piits või pitsa?”.

Eile, 21. novembril, algusega kell 10.00 toimus Rahvusraamatukogus MTÜ Lastekaitse Liit ja TÜ eetikakeskuse ühiskonverents “Kuidas kasvatame – piits või pitsa?”. Ka sellel aastal tõstatas MTÜ Lastekaitse Liit oma traditsionaalsel novembrikuisel konverentsil lapse heaolu puudutavaid olulisi küsimusi, keskendudes positiivsele vanemlusele. Omaette rõhuasetus oli konverentsil laste kasvatusmeetoditel, ka kehalisel karistamisel.

Käesoleva nädala esmaspäeval avaldas Lasteombudsman avaliku pöördumise laste kehalise karistamise keelustamiseks, millega ühines üle 30 erineva organisatsiooni. Oma pöördumises rõhutas ombudsman, et vägivallavaba ühiskond on võimalik üksnes siis, kui tänased lapsed ja homsed lapsevanemad kasvavad üles vägivallata ning laste kehalise karistamise selgesõnaline keelustamine aitab vägivallavaba ühiskonna loomisele kaasa.

“Last kehaliselt karistades tunneb väike inimene valu. Tavaliselt on karistus just lapse aktiivsuse eest – kas ta on näiteks avaldanud oma arvamust või ta on midagi lõhkunud, mistõttu saab laps otsese signaali, et ta on midagi valesti teinud. Sellega kasvatame alluvat indiviidi, mis pärsib aga terve ühiskonna teket” rõhutas Loone Ots, MTÜ Lastekaitse Liit president

Konverentsil astusid intrigeerivate ettekannetega üles Margit Sutrop, David Vseviov, Kauksi Ülle, Karl-Martin Sinijärv, Ilmar Raag ja paljud teised. Konverentsist toimus ka otseülekanne, mida saab taasjälgida konverentsi kodulehelt: http://konverents.lastekaitseliit.ee/

Konverentsiga tähistas MTÜ Lastekaitse Liit 1989. aastal, 20. novembril vastu võetud ÜRO Lapse õiguste konventsiooni aastapäeva.

Pressiteate koostas: Kiira Nauts, MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht

Lisainfo:

Kiira Nauts, 53771086

Alar Tamm MTÜ Lastekaitse Liit juhataja, 50 86 656

Lisainfo:

20. november kui Rahvusvaheline lastepäev; ka Ülemaailmne lastepäev on paljudes riikides 20. novembril tähistatav päev, mil 1959. aastal võeti vastu lapse õiguste deklaratsioon. Samal päeval, 1989. aastal, võeti ÜRO peaassamblees vastu lapse õiguste konventsioon, mis kohustab kõikide maade valitsusi tagada lastele hea elu.

Üleskutse tähistada lastepäeva esitas ÜRO Peaassamblee aga juba 1954 aastal. Sealjuures jäeti igale riigile vabadus ise valida lastepäeva tähistamise viis ja kuupäev. MTÜ Lastekaitse Liit tähistab novembrit lapse õiguste kuuna, erinevaid temaatilisi üritusi ja tegevusi ellu viies.

Selle päevaga tähistatakse ülemaailmset lastevahelist vennaskonda ja tegevust maailma laste heaolu edendamise nimel.

Leave a Comment

6 + 6 =
Please leave these two fields as-is: