Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Talv Toonekure talus-Tiina Kilkson

Tore tüdruk Tiina trallitab tuisusel teisipäeval taksikoer Tuksiga Toonekure talu tagaaias.
Tiina tinistab trompetist Tiiu, talutütrekest. Traavlid traavivad tara taga, tõusevad tagajalgadele, tõukavad treeningu – taralt teibaid. Tiina toidab talvel tihaseid, teretab tuvisid. Tuksi teeb tukslikke tempe, Tuksi tirib Tiinat töökindast.

Tiik täiesti täis tuisanud, teod tuduvad talvel.Töömesilasedki tuduvad. Tihasepere tiirutab talvelgi toitudes Tiina toodud terakestest. Tubli tihasepere töötab tuisusel teisipäevalgi.

Tuvikesed toimetavad tavapäraseid toimetusi. Tiina  tõttab tuppa, taluperenaine teeb tuleasemesse tuld. Talvel toas toredam. Tugev tuul tuiskab. Taluperenaine taluperemehele:“Tulevikuplaanid tarvis teoks teha“. „Teeme, teeme“, toriseb taluperemees.

Taluperenaine teeb tubaseid toimetusi, tuleb toredasti toime. Talvelgi teeb töökas Toonekure talurahvas tarvilikke traditsioonilisi talutöid. Toidavad traavleid, treenivad traavleid, toidavad tihaseid, tuvisid.

Täna tuleb  täistunnil TVst tähtis talvine teadaanne. Terve tänase tuiskab, tormab tugevasti.

Tuleb tavapärane talveilm. Tiina teenib talvelgi taskuraha tühja taara taarapunkti toimetamisega. Tiinal taas taskud tühja täis, tuleb tegutseda. Tiinale taara tagastamine tasuv töö. Tiina tiirutab turul, tutvub toodanguga. Täna tunnis teavitas Tiina teisi tema tehtud turu – uuringu tulemustest.

Tulevikuski teeb Toonekure talu talgusid.  Talgud tõid talule tohutult tulu. Talutütar Tiina, taluperemees, taluperenaine teevad tulevikuplaane. Taluperemees Taavi teeb torujuüri töid, tarvilik talvelgi. Tiina tädipoeg Tarvo teenib taksondusega tarvilikku tulu. Teine tädipoeg Tõnu teeb Tartus teadustööd.

Taavi tundub talvel teksastes tavapärasest trullakam, töötades talutehnikaga. Taluperenaine teeb talvel talurahvale taimeteed. Taluperenaine Teele tikib taskurätikule tikandit. Talvelgi tuleb talus tõsiselt töötada. Tiina tantsiskleb. Täna tore tööpäev teoks tehtud. Taevas tähed, talurahvas tudub.

 

Tiina Kilkson, TLÜ magistrant

Leave a Comment

10 + 13 =
Please leave these two fields as-is: