Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Emakeelenädal

Märtsikuu teine nädal oli Puiga lasteaia vanemas rühmas pühendatud  emakeelele. Koostöös lastevanematega toimus aabitsate näitus, kaunimate eestikeelsete ja põnevamate võrukeelsete sõnade võistlus. Näitusele oli toodud palju erinevaid aabitsaid, nende hulgas aabitsad aastast 1944 ja 1958. Lastel kujunesid välja oma lemmikud: Eesti viipekeele aabits; Contra poiste aabits, Loomaaabits ja Seto aabits. Emakeelepäeva hommikul näitasid oma head lugemisoskust Celine ja Markel. Nad lugesid nooremale rühmale muinasjuttu „Kakuke“.

14. märtsi emakeelepäeva tähistasime koos keskmise rühmaga.

Mängupeo juhatasid sisse vanema rühma õpetajad luuletusega:

 

Nii nagu vaikne vetevulin

heliseb mu emakeel

ja vilgub koduaknas tuli

kui kõnnin armsal koduteel.

Kõik siin südamele armas-

lilled, puud ja heinamaa

suveajal, talvehärmas

vaadates ei küllalt saa!(Ü.Tõnumaa)

 

Räägiti eesti keele kaunist kõlast ja tema ilust. Sellest, et ilus keel saab alguse kodust ja teda peab hoidma nagu haruldast aaret. Tehti kokkuvõte kaunimatest eestikeelsetest ja põnevamatest võrukeelsetest sõnadest. Kõige kaunimateks sõnadeks peeti ema, kallis, aitäh, armastus, kristall, koidukuma. Põnevamateks võrukeelseteks sõnadeks pürst, üsapuutri, pudsunudsija, tsura.

Kuna meie, võrukad, oskame veel ühte keelt – võru keelt, siis pidu jätkus võrukeelsete laulude ja luuletustega kodust, reisimisest, perest, loodusest.

Peo üllatajaks oli Võrumaa luuletaja ja kirjanik Jan Rahman, kes rääkis lastele võrukeele hoidmisest, luges lugusid võrukeelsest Tähekesest ja laulis koos lastega enda kirjutatud laule.

Pidu lõppes ühise lauluga „ Mu latsõpõlvõ Võromaa“.

 

 

Vanema rühma õpetajad Marika ja Merje

 

 

 

 

 

Leave a Comment

10 + 3 =
Please leave these two fields as-is: