Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Emakeelepäev Rakke „Leevikese“ lasteaias

14. märtsil kogunevad kõik „Leevikese“ lasteaia lapsed saali, et tähistada   emakeelepäeva. See on saanud traditsiooniks ja oodatud päevaks, sest sel päeval tuleb lastele alati külla üks põnev külaline . Nii ka seekord,  külla tuli Kukk, kes oskas paljudes keeltes rääkida ning kõige meeldivam oli temaga suhelda   eesti keeles, meie emakeeles.

Kõigepealt tutvustas ta ennast, kes ta on ja kust ta tuleb. Lapsed teadsid küll Karu –aabitsat, kuid millisest aabitsast õppisid  tähed  selgeks vanavanaemad,  said lapsed teada alles nüüd.

Kukel oli kaasas ebatavalisi asju, nende hulgas suur kuldne muna. Mis seal muna sees on, sellest  Kukk rääkiski. See oli võlumuna ja Kukk kutsus ühe lapse võluriks, munas peituvat   saladust avastama. Koos võlusõnu öeldes, saimegi saladusele jälile- leidsime munast ühe lapse nime. Pääsude rühma lapsed  oskasid ise lugeda järgmise lapse nime. Kukk palus tal esitada luuletuse“ kanapesas“. Nii sai igaüks olla sel päeval võlur ja esitada luuletuse enda tegemistest või oma kodumaast Eestist. Tegime rohelisest võrgust mõnusa pesa.Kõik said olla  selles mõnusas pesas ja lapsed said pesas lugeda talle endale  meeldivat luuletust.

Kukk kutsus  lapsi koos mängima ja üles leidma neid loomi, kes elavad talulaudas. Põnev oli häältsuste järgi loomi üles leida. Laulumängus“Meil on üks tore tädi“  õppisid lapsed rõgngast läbi pugema kätest lahti laskmata. Elevust tekitas ka see, kui õpetajad asusid võistlema- kuidas hoida ja kaitsta lusika peal muna, kuna teine õpetaja püüdis muna lusika pealt maha  ajada.  Kukel oli ka vimpkaga küsimusi- tuli olla tähelepanelik:“ Mitu tähte on taevas?“ ja „Kas mina, Kukk suudan puhuda ümber Kana?(Vastused:Taevas on kuus tähte. Ma suudan puhuda ümber kana, kuna ma ise liigun ümber kana ja puhun).

Luuletused loetud ja tantsud tantsitud tuli, üllatuste aeg. Iga laps leidis Kuke korvist endale meelepärast värvi järjehoidja ning paberrulli, mille avas  alles  oma rühmas.

(Pärast  pidu õues kokku saades, rääkisid lapsed, kui väga neile see pidu meeldis ja mis eriti põnev oli.)

Suured tänud  Evele,  Lemmile ja Kristile.

Rakke lasteaed Leevike õpetaja Eha Sindonen

 

Leave a Comment

11 + 11 =
Please leave these two fields as-is: