Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseumis on avatud Eesti nukutegijate loomingu ühisnäitus „Koosmäng. Aastaajad“

Avatud näitus on teine Koosmängu nimeline rändav väljapanek, mis sündis mitmete nukutegijate poolt valitud lemmikteemal „Aastaajad“. Näitusele on toodud nukukunstnikelt  ja autorikaru tegijatelt nii abstraktseid kui realistlikke töid.

Elades Eestimaal on meil õnn saada osa neljast erinevast aastaajast – talvest, kevadest, suvest ja sügisest. Kuidas nukutegijad on neid oma töödes kujutanud, nägid nukuhuvilised kõigepealt 2011. aasta detsembrikuust alates Saaremaal, Kuressaares.  Haapsalu, Pärnu, Rakvere, Võru, Tartu on selja taha jäänud. Praegu on jõutud Tallinna.

Iga aastaaeg jätab näitusele oma jälje. Näituseruumide akende taga on olnud pehme lumesadu, käre pakane, on tilkunud räästad, kostunud esimesed kevadised linnulaulud, muutliku suve vihmasagarad on teinud aknaplekid täpiliseks, harv päike on pannud vaatajad silmi kissitama ning tuul on lennutanud sügislehti…

„Koosmäng. Aastajad“ on näitus, mis sünnib igas kohas uuesti. Ainukordne on ka nukukunst. Tavaliselt teeb kunstnik korraga vaid ühe nuku ja sellest nukust on raske koopiat teha. Vahel harva luuakse vormid, millesse saab valada rohkem kui ühe nuku kehaosasid. Sel juhul antakse välja limiteeritud seeriaid.

Nukukunstnikud kasutavad oma loomingus nii traditsioonilisi materjale – riiet, vaha, puud, keraamikat, portselani, pabermassi, plastmassi, voolimismasse – kui ka ebatavalisi ja veidraid materjale: metalli, puu- ja juurvilju, merekarpe, kive, tarbeesemeid, jahu, martsipani jms.

Näitusel esinevad Resa Tiitsmaa (1959), Leenamari Pirn (1965), Inna Smirnova (1964), Evelin Rikma, Mare Hunt (1959), Airi Look, Sveta Aleksejeva (1968), Anna Davidenko, Annika Aedma (1981), Terje Kiho (1969), Ave Maser (1967), Evelin Vassar, Pille Pattak (1973), Piret Mildeberg (1957), Kaili Kask (1973), Maris Aare (1971), Tiia Mets (1973), Aleksandra Efimova (1972), Lembe Maria Sihvre (1969), Tatjana Mokhrjakova, Liina Stratskas, Viive Noor (1955), Keret Altpere (1977), Lilian Liiväär, Mare Rannaste ja Grete Saluste (1984).

Näitus jääb avatuks  5. maini 2013.

Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseum asub Kotzebue 16, Põhja-Tallinn. Muuseum on avatud K-P 10.30-18.00. Seoses pühadega on muuseum suletud 29. ja 31. märts.

 

Lisateavet näitusest

Mare Hunt, näituse kooshoidja

mob. 51 59 387

 

Maris Rosenthal

Tallinna Linnamuuseum

Lastemuuseum

 

Leave a Comment

6 + 8 =
Please leave these two fields as-is: