Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meie sõbrad- liikumine ja värske õhk

hunt (Small)Meie lasteaed „Sass“ kuulub Tervist Edendavate Lasteaedade (TEL) võrgustikku. TEL koosneb vabatahtlikkuse alusel ühinenud lasteaedadest, kes lähtuvad oma tegevuses tervist edendava lasteaia põhimõtetest ja eesmärkidest. Tervist edendava lasteaia eesmärk on hoida ja tugevdada lapse tervist ning soodustada tema tervislikku arengut.

Liblikate rühm kasutab ära iga võimaluse viibida lastega väljaspool maja. Käime väga palju õppekäikudel, muuseumides jne. Oleme oma rühmaga külastanud Teaduskeskus AHHAAd, Karilatsi Talurahvamuuseumi, Eesti Maanteemuuseumi, Vudilat jne. Lapsed on alati vaimustunud nendest õppekäikudest. Neile meeldib ja ka lapsevanemad on väga rahul. Nüüd kui lasteaiale tehti pakkumine, minna Vapramäe-Vellavere-Vitipalu SA projekti raames Vapramäele matkale, haaras meie rühm kohe sellest võimalusest kinni. Matkaprogrammi nimi oli „Metskits“ ja see toimus 13.mail.

metskits13.05.13 015 (Small)Matkal tutvustati lastele metskitse elutsükklit aastaringselt, metskitse tunnuseid, sõraliste tunnuseid, kohta süsteemis, metskitse toitu ja vaenlasi, pereelu. Matka pikkus oli kaks tundi. Kaasas oli kaks lapsevanemat. Matk kulges mööda metsateed. Kõik toimus mänguliselt, lapsed maskeeriti kitsedeks, nad said ise kõike järele proovida, katsuda. Hüpati kaugust (kitse hüpped), süüa nagu kits (ilma käte abita) puu otsa riputatud kapsast, juua nagu kits (ajad esimesed jalad laiali). Kõige rohkem meeldis lastele metsa all joosta.
Matkast tegin palju pilte, mis sai veebi üles pandud. Lapsevanemad rääksid, et kui küsida lapse käest, kuidas läks, siis laps vastab „Hästi“. Kuid nüüd piltide järgi said lapsed põhjalikult rääkida, mis seal matkal tehti ja ka vanemad said hea ülevaate matkast.

30.05.13 007 (Small)Meie lasteaed korraldas 29. mail matka Elvasse „Väerajale“. Osales seitse rühma ehk 138 last. Kõige põnevam oli asja juures see, et Elvasse sõitsime rongiga. Kolm vanemat rühma, meie rühm nende seas, läbis kolm kilomeetrit, nooremad kõndisid 1,5 kilomeetrit. Rajal räägiti Eesti rahvamuinasjutte, mida ilmestasid väga toredad puuskulptuurid. Laste jaoks oli väga oodatud moment pikniku pidamine, kus nad sõid ära omale kaasa võetud leivad. Pildid, mis ma tegin panin veebi vanematele vaatamiseks. Vanemate tagasiside on olnud väga positiivne, tänavad ilusate piltide eest.

Õppekäikudelt tagasi tulles on lapsed alati väga õnnelikud. Kõik lubavad oma vanematega ka neid kohti külastada. Koos oma rühmaga meeldib lastele rohkem väljasõitudel käia. Siis on palju põnevam, kui koos vanematega. Lapsed on väga tublid ja nendega on suur rõõm igal pool käia

Tänu sellele, et meie lasteaias väärtustatakse liikumist ja palju värskes õhus viibimist, siis on meie laste haigestumisprotsent üsna väike. Alustades liikumist varajases eas saab inimene „tervisepisiku“ terveks eluks.

1-Foto: Regina Kullamaa              Muinasjuttu “Hunt püüab jääaugust kalu” (E. Särgava)  kuulamas

2.foto-Foto: Karmen Kiho                                     Söömine metskitse kombel.

3.foto-Foto: Regina Kullamaa                                Laste esimene rongisõit

 

 

Karmen Kiho,Tartu Lasteaed Sass õpetaja

 

Leave a Comment

13 + 7 =
Please leave these two fields as-is: