Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Uurides ja avastades

IMG_3428 (Small)Kuna meie lasteaed asub väga kaunis kohas ja lähikonnas on nii palju põnevat lastele näitamiseks, siis  lihtsalt on vaja leida aega ja minna seda ilu ja põnevust koos lastega avastama. Kevadel  panime juba varakult  lasteaia juures olevasse kraavi vesiratta. Mõtlesin, et järgmisena lähme lastega Ao paisjärve äärde, kus on väike kosk. Oli  suur  soov see mõte võimalikult kiiresti teoks  teha ja ka lastele näidata looduse ilu ja jõudu.

Aga kuidas me läheme niisama jõe äärde? Natuke uurimist internetis ja tuligi mõte teha pudelikorkidest laevad ja viia need jõkke seilama. Mõte mõeldud ja järgmisel päeval asusime  kohe lastega õhinal laevu meisterdama. Meie lastel on juba saanud harjumuseks, et kui vakstu ja töövahendid laual, siis lapsed kogunevadki selle ümber, sest seal toimub midagi põnevat.

IMG_3391 (Small) Mõni laps arvas peale laeva valmissaamist: „Oi, kui lihtne on naasklit käes hoida“ Laevad valmis,  valis igaüks endale meelepärase  värvi  purje jaoks.

Niipea,kui  liiklusvestid on rühma toodud, on lastele kohe selge,et meil on plaanis minna kuhugi kaugemale ja lapsed saavad ise hakkama vestide selgapanemisega. Kevadel on ilmad muutlikud ning võivad meile vingerpussi mängida, arvas üks lastest, aga üks teine poiss ütles kuulnud olevat, et meile tuleb aafrika soojus Ja ilm oli tõesti soe. Kui kõik olid reisikommid suhu saanud,  tuletasime  meelde matkareeglid ja reis  võis alata. Need 2,5 km möödusid meil nagu  joostes.

IMG_3411 (1) (Small) Tee ääres nägime  väga  suurt kivi, mitmeid  tiike, väikesi  kiirevoolulisi jõgesid ja  juba kaugelt  kuulsime võimsat  mühinat, mis ei olnud üldsegi tuttav hääl. Järvele lähenedes   märkasid lapsed kaugemal üksikut ujuvat luike, kaldal nägime  krooksuvaid konni.Laste arvates oli  looduses oli ka midagi valesti-praht tuleb panna prügikasti, see aga  vedeles  igal pool maas.   Arutlesime  selle üle,et  miks kaugemal, kus on luik ujub, järv sile on, aga kalda ääres vesi virvendab.

IMG_3436 (Small)Jõudsimegi lastega selle suure müra tekitaja – kose juurde ning lastel oli soov  veenduda, et nende meisterdatud  laevad ka ujumiskõlblikud on.  Esta abiga saidki kaldalt laevad vette lastud, aga  varsti tulid laevad  kalda poole tagasi. Fredi arvas, et kepiga saab laevad kaugemale lükata.

Järve ja jõge ühendav kosk tegi nii suurt  müra, et mõned lapsed katsid  algul kõrvad kätega kinni.  Avastamist-uurimist oli  aga nii palju, et  lapsed silkasid  joostes ja kilgates järgmist imet uurima.

IMG_3413 (Small)Järve äärest veest leidsid lapsed ühe suure musta veeputuka ja ta justkui  demostreeris lastele, mida oskab.  Lapsed vaatlesid huviga putuka etteasteid, siis aga leidis Mairit veest suure kojaga veeteo. Tigu P

peopesale pannes tundsid lapsed, kui pehme ta oli. Arvasime, et tema kodu on ikkagi vees ja panime ta sinna  tagasi. Meid tulid vees uudistama väikesed kalamaimud. Mikk rääkis, et neist saavad  ükskord suured  kalad ja siis kalamehed  püüavad neid.

IMG_3443 (3) (Small)Tore oli vaadata, kuidas lapsed üksteist abistasid, kui  sooja ilma tõttu oli vaja riideid seljast   vähemaks koorida. Tagasiteel jällegi reisikomm suhu ja asusime hoogsalt lasteaia poole astuma.  Arvasin, et tagasiteel on lapsed väsinud ja siis me ainult kõnnime, aga kus sellega!Tuli anda kontrollpunkt kätte  ja siis läks lausa  jooksuks lahti.Lõunasöögi  ajal maitses toit väga hästi ning unigi oli kiire tulema, seetõttu jäi nii  mõnelgi  muinasjutt kuulmata.

IMG_3441 (Small)Oli huvitav  ja päikseline hommikupoolik  ning pärast oli lastel oma matkast vanematele nii palju jutustada.

 

Eha Sindonen  Rakke Lasteaed Leevike õpetaja

 

 

IMG_3394 (1) (Small)

IMG_3447 (Small)

Leave a Comment

14 + 8 =
Please leave these two fields as-is: