Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mets on meie mängumaa

362 (Small)Nõnda ütlesid Mesimummi lasteaia lapsed rõõmsalt 7.ndast kuni 11.nda oktoobrini, sest just sel ajal sai teoks meie lasteaias sügisene metsanädal.
Ma tihti metsas jalutan,
end mõnusalt seal kosutan.
Ja kui ma olen metsas sees,
mida mina seal siis teen?
Maitsen magusaid marju,
leian maitsvaid seeni,
tundub nagu kõrge puu taga krabistaks keegi…
Siin käbipere, seal lehesadu,
otsin saladuslikke metsaradu.
Mets on sõbraks minule, emale ja isale,
õele ja vennale,
mets sõbraks meile kõigile.
23322DE4 (1) (Small)Selliste sõnadega avasin Mesimummi lasteaia metsanädala esmaspäeva hommikul kell kaheksa. Järgnes „puude võimlemine“. Seejärel suundusime metsajooksule. Tore hommikune rituaal jäi meil kestma terveks metsanädalaks. Igal hommikul saime lastega , vanematega ja õpetajatega kokku lasteaia õues, kus võimlesime „puude“ moodi ja läbisime jooksuraja. Ka õpetajatele andis see terveks päevaks reipust juurde. Lapse suust: „Hommikuti õues teeme tervisejooksu, harjutusi! “ ( Devon, 4- aastane, Meelespea rühmast)
Meie lasteaed asub imelises paigas, meid ümbritseb ilus männimets. Käime tihti lastega metsas mängimas ja sportimas. Seekord otsustasime pühendada terve nädala teadlikult ja organiseeritult metsale, korraldades vahva metsanädala.
Igaks nädalapäevaks olid meil planeeritud erinevad tegevused.

Esmaspäeval oli matkapäev, kõik rühmad käisid matkal lähiümbruse metsas ja koostasid matkakaardid, mis pärast näitusele panime. Matkal koguti ka meisterdamismaterjali, otsiti sügist ja kuulati metsahääli. Matkaraja valis iga rühm ise vabalt.
Teisipäeval oli väljasõidupäev. Käisime vanemate rühmadega Pokumaal. Seal sai tutvuda loodusrajaga ja näha ehtsaid kitsekesi, kes aias rohtu näksisid. Lapsed toitsid loomakesi heinaga ja nad olid väga vaimustatud. Võrratu kogemus! Lastele meeldis Pokumaa väga. Nooremate rühmade lapsed võtsid teisipäeval puudelt ja kividelt pinnajäljendeid ja köitsid nendest toredaid raamatuid.
Kolmapäeval läks päris põnevaks, sest siis mindi metsa loomi otsima.Kaardi järele orienteerudes pidid lapsed koos õpetajatega leidma jänese, rebased, karu ja hundi. Sellega tuldi edukalt toime. Lapse suust, Grete Ly, 4- aastane, Meelespea rühmast: „Loomad tegid meile nalja. Nad tegid kõrvadega niimoodi ja hüppasid niimoodi. Hüppasime jalgadega ka. Hunt tahtis meid kinni püüda ja siis jooksime tema eest ära. Kui jänesed kuskil krõbinat kuulevad, kohe kükitavad maha. Rebane näitas meile igasuguseid mänguasju.“

Neljapäeval mängisid lapsed pesades, oli võimalus metsast leida puupesa, käbipesa ja lehepesa. Pesades ootasid lapsi jänes, hunt, rebased, kes seal lastega mänge mängisid. Kahjuks ei leidnud lapsed enam karu, kes oli vist ootamatult juba talvekorterisse läinud. Küll nuusutati karulõhna aga keda ei leitud, oli karuotike. Metsanädala lõpus saatis karu lastele maiustusi. Lapse suust, Tanel, 5-aastane, Meelespea rühmast: „Rebase juures otsisime asju, pidime neile andma. Rebased olid ise laisad, sellepärast ei korjanud, üks kord ainult käis otsimas. Jänese juures pidime puude taha ära peitma. Kui ohtu ei olnud, võis hüpata, kui oht oli, pugesime peitu puude taha. Karu väga ei mäletagi. Hundi juurest pidime ära põgenema, ainult ustest tohtis minna. Mind ei saadudki kätte, igatahes Miikaeli ei saadud kätte, me oleme kiired jooksjad.“


Reedel tegime kokkuvõtteid ja pandi välja näitus: „ Minu rühma mets“. Seal võib näha laste meisterdusi, matkakaarte, pinnajäljendite raamatuid ja laste kokkuvõtteid metsanädalast.
Ilmataat kinkis meile metsanädalaks kuldsed sügisilmad.


Lapse suust, Laura, 4-aatane, Rukkilille rühmast: „ See metsanädal mulle nagu väga meeldis!“


Grete Ly, 4-aastane, Meelespea rühmast: „Kas see metsanädal sai nüüd läbi? Tahaks, et alati oleks metsanädal!“


Eriti tahan märkida ära meie sõimerühmade lapsi , kes vapralt kõikidel hommikutel õues võimlemist ja metsajooksu ootasid ja leidsid üles kõik loomad ja pesakesed metsast. Igati vaprad!
Meie metsanädal õnnestus hästi! Peamine, et valmistasime lastele rõõmu ja elavdasime kasulikult ja teadlikult igapäevaelu. Lapsed võtsid ise metsanädala kokku väga positiivselt.

Küsimusele: „ Mis oli sinu meelest metsanädalal kõige toredam?“,
vastasid Ülase rühma lapsed järgnevalt:


Jooksmine oli hommikul.
Loomade otsimine. Meeldis see, et sai olla kauem metsas.
Mulle meeldis „puude“ võimlemine.
Minule meeldis, et metsas oli ka teisi lapsi.
Minule meeldis puudele mure ja rõõmu rääkimine.
Pokumaal oli tore.
Matkarajal kaardi järgi käimine.
Tore oli see, et me saime ette ennustada, mida me võiksime metsas näha.


Tahaks tänada kõiki tublisid metsanädalal osalejaid, lapsi ja abilisi, kes reipalt igal hommikul alustasid metsajooksuga, minnes nii vastu särasilmselt sisukatele päevadele metsas. Meie metsanädal õnnestus, püstitatud eesmärgid täitsime, hea meel oli kogeda nii positiivset tagasisidet.


Mesimummi lasteaia liikumisvanemõpetaja Urve Vares

 

 

Leave a Comment

2 + 6 =
Please leave these two fields as-is: