Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Valga koolilapsed käisid Kopra Karjamõisas mahetalu tegemistega tutvumas

Valga Vene Gümnaasiumi II b klassi ja Valga Põhikooli II c klassi õpilased külastasid esmaspäeval maheettevõtet Kopra Karjamõis, kus neile tutvustati mahepõllumajandust.

Lapsed võttis vastu perenaine Reet Luht, kes näitas, kuidas kasvavad vabapidamisel mahekanad. Osal lastel õnnestus tabada isegi hetke, kui kana munes. Lapsed said oma silmaga õues näha ka lambaid, parte ja broilereid. Kõige rohkem põnevust tekitasid aga sead ja põrsad, keda lapsed said ise kõrvitsatega toita. Samuti oli huvitav vaadata, kuidas mitusada hane üheskoos toimetasid. II c klassi klassijuhataja Virve Sinisalu kinnitas, et külaskäik oli fantastiline. „Isegi mina sain mitu uut teadmist, ammugi siis veel lapsed,“ rõõmustas õpetaja, et selline võimalus avanes.


Õhtupoolikul kogunesid Valga Vene Gümnaasiumi õpetajad, toitlustajad ja mõned teiste Valga koolide esindajad seminarile „Mahetoit kooli!“, kus jagati infot mahetoidu tootmise põhimõtete ja mahetoidu kvaliteedi kohta. Lisaks teoreetilisele infole sai mahetoitu ka maitsta. Mahetoidu päevaks valmistas Rema Köök osalejatele 100% mahetoorainest koolilõuna – pakuti kartuli-kõrvitsapüreed loomalihaga kooreses kastmes ning magustoiduks kohupiimakreemi astelpajumoosiga.

Mitut Valga kooli toitlustava Rema Köögi juht Reet Kunder tunnistas, et mahetoitu pakutakse jõudumööda – nii nagu eelarve ja mahetoidu kättesaadavus lubavad. Eelkõige on menüüsse võetud kartulit ja köögivilja ning piimasaadusi. „See nädal on meil mahenädal – pakume iga päev senisest rohkem mahetoitu. Esmaspäeval on menüüs mahe veiseliha. Värviline peet ja kaali-pohlasalat on samuti mahedad. Teisipäeval on muna-peedisupp valmistatud mahedast peedist, porgandist, kartulist ja munast, magustoiduks pakume mahekohupiima. Ja nii iga päev – kasutame mitut mahetoorainet.“ Rema Köök on nüüdsest Veterinaar- ja Toiduametis teavitatud kui mahetoitlustaja – eelkõige selleks, et ka koolipere saaks teada, et nad söövad mahetoitu.

Mahetoidust rääkisid seminaril Elen Peetsmann Eesti Maaülikooli Mahekeskusest ja Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Mahetoidu päev toimus MTÜ Saare Mahe projekti „Mahetoidu teavituskampaania“ raames, korraldasid MTÜ Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus ja MTÜ Saare Mahe, toetas Põllumajandusministeerium turuarendustoetusega. Sama projekti raames toimub kolmapäeval Kuressaares lasteasutuste toitlustajatele praktiline mahetoidu valmistamise koolitus, mahetoidu teema jõuab ka mitme lasteaia lasteni.
Galerii: https://www.dropbox.com/sh/73sub7ixig835jr/BuNEAmsjJs

Lisainfo:
Merit Mikk
5039802
Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus

 

 

Leave a Comment

6 + 7 =
Please leave these two fields as-is: