Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jüri kooli õpilased valmistasid tuntud koka Ants Uustalu käe all mahetoorainest toite

download (Small)Harjumaa Jüri Gümnaasiumi õpilased said sel kolmapäeval aimu mahepõllumajandusest ja õppisid Ants Uustalu juhendusel mahetoorainest toitude valmistamist. Noored valmistasid õppeköögis viiekäigulise menüü ning said juhendajalt vaid kiita.

Ants Uustalu enda mahetoidu huvi on kujunenud just heade kogemuste varal mahetoorainega. „Minu arvates on väga huvitav, et mahetoodetest söögitegemisel peab kasutama toorainet palju vähem, sest mahetoidu maitseomadused on tugevamad. Pealegi on tooraine puhas ja tervislik, mis garanteerib ka korraliku toiduelamuse. Organism on vähem kurnatud, keha liikuvam ja ajutegevus kiirem,“ lisas Uustalu.

„Jüri Gümnaasiumis suunab tervisealast teavitustööd kooli tervisenõukogu. Tervisenõukogusse kuulub nii õpilasi, õpetajaid kui ka teisi kooli töötajaid,“ ütles Jüri kooli õppedirektor Anne Kloren. „Järjepidev teavitustöö on toonud Jüri Gümnaasiumile ka tervist edendava kooli nimetuse. Mahetoodete kokkamine rõõmustas õpilasi väga ja nii mõnelgi õpetajal õnnestus sellest pidusöögist osa saada: vastukaja oli ülipositiivne!“

Ürituse eestvedaja Merit Mikk  kinnitas, et huvi mahetoidu vastu kasvab nii koolides kui ka lasteaedades ja lisaks mahetoidu kasutamisele soovivad lasteasutused just mitmesuguseid täiendavaid tegevusi, eriti selliseid, kus ka lapsed kaasa saavad lüüa. „Näeme, et ka paljud mahetootjad on valmis lapsi vastu võtma ja neile mahetootmist tutvustama,“ ütles Merit Mikk.

Lapsed valmistasid viiekäigulise põnevatest toitudest menüü: näkileivad pastinaagikreemi ja ahjutomatiga, kitsejuustusalat peedi ja punase greibiga, kõrvitsasupp ingveri ja mustjuurega, veiselihahautis talviste köögiviljadega, astelpaju-kardemoni kohupiimakook.

Novembri lõpus toimus Jüri Gümnaasiumis tervisenõukogu juhitud ülekooliline 31 võistkonnaga salatikonkurss, mida korraldatakse igal sügisel alates 2006. aastast. Selle aasta konkursi läbiviimisel tegi tervisenõukogu koostööd MTÜga Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus, kes tõi soovijatele kaasa mahetoiduaineid. Nii leidsid salatites koha mahepõllumajandusest pärit õunad, apelsinid, sidrunid, banaanid, porgandid, punased sibulad, tomatid, varssellerid, küüslaugud, keedupeedid ja pähkelkõrvitsad. Kasutati ka mahedat oliiviõli ja sidrunimahla.

Salatikonkursi žüriis osalesid selle aasta parim mahetootja Margus Lille Kiltsimäe talust ja kokk Ants Uustalu Ööbiku Gastronoomitalust. Nende poolt parimateks tunnistatud 1.d,  7.b ja 8.r klassi võistkonnad saidki osaleda ühiskokkamisel Ants Uustalu käe all kooli õppeköögis.

Jüri kooli maheürituse korraldasid MTÜ Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus ja MTÜ Saare Mahe projekti „Mahetoidu teavituskampaania“ raames, toetas Põllumajandusministeerium turuarendustoetusega.

Fotod (autor Merit Mikk): https://www.dropbox.com/sh/uajdoznenommszi/4sbIkrbIwR

Lisainfo

Merit Mikk, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus

Tel: 503 9802

Leave a Comment

10 + 6 =
Please leave these two fields as-is: