Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Keraamika-meil on savi!

Päkapikud (Small)Savi on voolitav elastne looduslik mass, mida annab vastavalt oma soovidele ja oskustele vormida: muljuda, vajutada, välja venitada, rullida, veeretada, lõigata, augustada, siluda, tükeldada ja tükke jälle ühendada.
Kui sa oled savi kätte võtnud või on hoopis savi sinu enda võludesse haaranud leiad end nagu teises maailmas. Argimured taanduvad ning aju puhkab sukeldudes loomingusse. Pärast sellist puhkust on kergem jälle töösse süveneda.

Seda kõike on eriti vaja tänapäeval, kus last ümbritsev elu on närviline, elektroonikasse mattunud, tema side tõelise loodusega kadumas. Savi aitab seda tühimikku täita. Saviga töötamisel on teaduslikult tõestatud teraapiline toime. Laste arengule pakub savi voolimine väga mitmekülgset tuge – maandab pingeid, loob sisemist tasakaalu, arendab peenmotoorikat ja keskendumisoskust, kasvatab enesekindlust ning tugevdab minatunnetust.
Valged inglid (Small)Töö saviga soodustab lapse aju arengut, kuna kahe käega tööd tehes „suhtlevad“ omavahel ka lapse vasak ja parem ajupoolkera. Tänu sellele paranevad erinevate ajukeskuste vahel olemasolevad seosed, samuti keeletaju ja kõneoskus.

Tänapäeval tegeldakse käsitöö ja keraamikaga üha rohkem. Keilas alustame käelise tegevusega varakult. Lasteaias Miki avasime pidulikult Kunstikambri koos keraamika ahjuga aastal 2000. Keraamika on meie lastele traditsiooniline tund. Alates 2013 aastast käivad Miki lasteaia kunstikambris savitööga tutvumas kõik Keila munitsipaallasteaia koolieelikud.
Tunnis tutvustatakse keraamika eripära, vajaminevaid töövõtteid, erinevaid tehnikaid ja tööetappe. Läbi praktilise tegevuse saab õpilane kogemuse kuidas vormida savi, voolida ja savilehte lõigata. Harjutatakse savitükkide ühendamist omavahel ja savile jäljendite vajutamist. Kogetakse keraamika valmistamisel vajalike töövahendite kasutamist. Lihvitakse ettepõletatud saviesemeid ja hiljem glasuuritakse erinevatel viisidel.

Hobune saaniga (Small)Keraamikaga tegeledes saavad oma loovust arendada nii lapsed kui ka täiskasvanud. Samuti sobib voolimine erivajadustega lastele.
Keilas on mitmeid keraamikaringe. Üks võimalus on ühineda kultuurikeskuses kunstiring Sirlett`iga, kus on keraamikaring kooliõpilastele ja kaks ringi noortele ning täiskasvanutele.
Soovin kõigile, et leiate ka endale sobiva nauditava hobitegevuse.

Keraamika õpetaja Sirje Rannamets

Lõbusad päkapikud (Small)OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jõulutähed-küünlaalused (Small)

Leave a Comment

5 + 6 =
Please leave these two fields as-is: