Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Projektiõpe Mesimummi ja Ritsikate rühmas

DSCN0049 (Small)Eelmisel aastal alustasime ja käesoleval jätkame projektiõpet teemal „Elu ja loodus linnas“.  Õppe eesmärgiks on avardada lapse silmaringi ja teadmisi läbi nähtu, kuuldu ja kogetu. Projektiõppes käsitletavaid teemasid leiame koos lastega  ühises arutelus.

Loodusega linnas tutvumist oleme alustanud põhimõttel lähemalt kaugemale. Nooremad lapsed käivad õppekäikudel lasteaia territooriumil ja Õismäel, vanemad ka linnas ja linnalähedastes looduspaikades. Õuesõppes oleme vaadelnud taimi, putukaid, puid, ilmastikunähtusi ja muutusi looduses erinevatel aastaaegadel. Oleme käinud õppekäikudel Õismäe tiigi ja Harku järve ääres ning Järveotsa terviserajal. Meil on välja valitud oma puu (kask), mida jälgime sügisest suveni. Igal nädalal joonistab üks laps puust pildi ja kuus korra teeme foto, mida saab vaadata  stendilt. Taimede, putukate ja puude võrade uurimisel kasutame luupe ja peegleid. Vahetevahel teeme katseid liiva, vee ja lumega. Lapsed täidavad ilmastikuvaatluse tabelit. Arutleme inimese mõjust loodusele ja loodushoiust.

015 (Small)Linna õppekäikude sihtkohtadeks on olnud loomaaed, Nõmme loodusmaja koos oma asukatega, Rocca-al Mare vabaõhumuuseum, Kadrioru park  ja Schnelli tiigi ümbrus. Oleme teinud väljasõite ka linnalähedastesse paikadesse, et tutvuda loomade elu-oluga. Oleme käinud Kuristu  ja Polli miniloomaaias erinevaid koduloomi vaatamas ning Kurtnas hobuste ja ponidega esmast tutvust tegemas.

Muuseumidest ja kultuuriasutustest oleme külastanud kõige enam erinevaid muuseume: ajaloo-, vabaõhu-, loodus-, mere-, nukuteatri- ja nukumuuseumi, energiakeskust, Solarise kino koos ekskursiooniga ekraani taha, telemaja ja liikluslinnakut.

Tallinna vaatamisväärsuste sihtkohtadeks on olnud vanalinn, Toompea, Glehni park ja tähetorn.

036 (Small)Ühiskondlikest asutustest on meie lemmikkohaks Nurmenuku raamatukogu, mille erinevatest üritustest oleme osa võtnud ja nukuetendusi vaatamas käinud. Samuti oleme külastanud riigikogu hoonet Toompeal, presidendi residentsi Kadriorus, Balti jaama, Leiburi kauplust, Kullerkupu turgu, Kanutiaeda ja spordikeskust Arigato.

Õppekäike oleme sidunud ka rahvakalendri tähtpäevade- ja traditsioonidega. Näiteks oleme vabaõhtumuuseumis tutvunud vanaaegsete tööriistade ja Kolu kõrtsis vanade vaipade väljapanekuga. Nähtust innustatuna oleme korraldanud rühmas vanade asjade näituse, kuhu lapsed on toonud mõne huvitava vanaaegse eseme või foto, millel on oma lugu. Õppekäikude järel laseme lastel meenutada, mida nad nägid, ja joonistada pildi sellest, mis antud kohas kõige rohkem meeldis. Joonistuse taha kirjutame muuseumi või asutuse nime, kuupäeva, aasta ja pildid lisame laste arengumappidesse.

IMG_0655 (Small)Vanematelt saadud tagasiside projektiõppest on olnud äärmiselt positiivne. Nad on rahul ja tänulikud, et lastega nii palju erinevates kohtades käidud. Vanematel on võimalus vaadata internetist pilte meie käimistest.  Laste soovidele vastu tulles oleme külastanud mõningaid kohti mitu korda nagu tähetorn, raamatukogu, looduse- ja meremuuseum, vanalinn, loomaaed.

Lapsed õpivad õppekäikudel paremini tundma ümbritsevat elu ja käitumist vastavalt ümbrusele, areneb suhtlemisoskus ja süvenevad liiklusalased teadmised helkurvestide kandmisest, sõidutee ületamist ettenähtud kohtadest ja sõitmisest linna erinevates liiklusvahendites (trollis, bussis, trammis, rongis). Projektiõpe mõjutab laste arengut igakülgselt, pakub huvi ja põnevust, õpetab teistega arvestama, järgima liiklus- ja käitumisreegleid, avardab silmaringi.

Lapsed saavad oma küsimustele ammendavad vastused, nendega tegelevad oma ala asjatundjad (giidiga ekskursioonid). Projektiõpe arendab laste kõnet (jutustamine nähtust), käelisi oskusi (nähtu joonistamine, jõulukaunistuste meisterdamine), matemaatilisi oskusi (võrdlemine, loendamine) ja võimaldab tegevusi lõimida. Lapsed meenutavad nädala kokkuvõttes kõige enam õppekäike linna või loodusesse.

 

 

Tallinna Lasteaed Pääsusilm vanemõpetajad Miralda Põder, Asta Liivrand ja Sirje Saidla

Leave a Comment

14 + 9 =
Please leave these two fields as-is: