Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Pärnu lasteaiaõpetajate avastusõppe ühendus Tartu avastusretkel

avastusreis 3 (Small)Pärnu linna lasteaedade aktiivsetel suunatud uurimusliku õppe rakendajatel oli võimalus osaleda Tartus õppepäeval. Avastusretke eestvedajaks oli suunatud uurimusliku õppe ühenduse juht Halliki Tammiste.

Õppepäev algas TÜ Chemicumis, kus meid võttis vastu Tartu Ülikooli Kolloid- ja Keskkonnakeemia õppejõud ja Eesti Avastusõppeliidu juhi abi Karin Hellat. Ta tutvustas meile uut keemiahoonet, kus pinda kokku üle 12 000 m2. Keemiahoones on neli suurt auditooriumi, tipptasemel teaduslaborid, teadustöötajate kabinetid, õppelaborid, õppejõudude kabinetid, erialaraamatukogud ning kohvik ja muud abiruumid.

avastusreis 1 (Small)Meie õppepäev algas geoloogide auditooriumis, kus  Karin Hellat tutvustas 17. aprillil  Tartus Dorpati konverentsikeskuses toimunud parimate praktikate päeva, mida korraldasid Haridus- ja Teadusministeeriumi algatus Huvitav Kool ning Tartu Ülikooli haridusuuringute ja õppekavaarenduse keskus. Uurimusliku õppe töötoas käsitleti hindamissüsteemi ja arutleti, kuidas õpetada lapsi nii, et koolis oleks huvitav. Taas kord tõdesime uurimusliku õppe rakendamise tähtsust.

avastusõppe reis 2 (Small)Edasi avanes meil suurpärane võimalus tutvuda laboritega. Oli põnev näha, kuidas noored tudengid valgetes kitlites katseid läbi viisid. Ühed hoidsid katseklaase jääs, teised kuumutasid ja kolmandad askeldasid tõmbekappide juures. Noored olid väga enesekindlad, vastasid hea meelega meie küsimustele ega lasknud endid meie ringkäigust segada. Põgusa pilgu heitsime ka ühte teise laborisse, kus tudengid tegelevad reovee uurimisega, see oli pr. Karin Hellati lemmiktemaatika, millest andis ka väikese ülevaate.

avastusreis 6 (Small)Järgmine sihtkoht oli AHHAA Teaduskeskus, mis meile kui aktiivsetele avastajatele oli väga südamelähedane. AHHAA alustas tegevust 1. septembril 1997 Tartu Ülikooli projektina. AHHAA on teaduskeskus, mille eesmärk on väärtustada õppimist, pakkudes kõigile avastamisrõõmu. AHHAA põhiülesanne on teaduse tutvustamine laiale avalikkusele.

Meie külastamise päeval oli teaduskeskusel just kolmas sünnipäev, sest 7. mail 2011 avas teaduskeskus AHHAA oma uue maja uksed. Ahhaa hüüdlause on “Mõtleme mänguliselt!” See lause saadab meid päevast päeva ka lasteaias.

avastusreis 4 (Small)Samal päeval avati  AHHAAs enneolematult põnev merenäituse “Ujub või upub?”. Põgene uppuvalt laevalt ja lahenda Bermuda kolmnurga saladus – see tutvustab lähemalt füüsika vesisemat poolt ja merekatastroofe. Meil oli võimalus ennast proovile panna ning kõike järgi proovida: päästa paadid merehädast, pääseda uppuvalt laevalt, ise laineid tekitada ja nende abil rannajoont ümber kujundada ning teha kindlaks, kas kandilise paadiga on mõtet merele minna.

avastusreis 8 (Small)Enne keskusesse sisenemist paistis kaugelt silma suur hõbedane kera maja katusel. Saime teada, et selle sees asub maailmas täiesti ainulaadne täissfääriline planetaarium. See tähendab, et näha on umbes 5 miljonit tähte nii pea kohal kui ka kõikjal meie ümber – kaasa arvatud jalgade all. Projektor Megastar, mis seda võimaldas, on kantud Guinnessi rekordite raamatusse kui kõige täherikkam projektor maailmas. Läksime rännakule ka universumi avarustesse ning maailmaruumi meile teada oleva ääreni! Seiklus algas meie koduplaneedilt Maa ning teekonnal külastame erinevaid planeete, lendasime tähtedevahelises ruumis, piilusime Linnuteed ja teisi galaktikaid kuni jõudsimegi universumi “servale”. Planetaariumi külastamise elamus oli ülivõimas.

Enne koduteele asumist külastasime veel mänguasjamuuseumi, mis asub  Tartu vanalinna südames, vanaaegses puuhoones. Saime teada, et karu Lillekäpp on Tartu mänguasjamuuseumi maskott, sest muuseumi loojate arvates sobib sellist mängulist ja lapsepõlvenostalgiast täidetud paika esindama just kõigi laste suur lemmik – kaisukaru. Majja sisenedes tekkis tunne nagu astuks aega, mil ise väikesed olime. Mänguasju oli erinevatest ajastustest. Igaüks sai näidata, millised olid just tema lapsepõlve mänguasjad, äratundmistunnet oli palju. Samuti oli eksponeeritud  kunstnikunukke, maailma rahvaste suveniirnukke ja soome-ugri traditsioonilisi mänguasju. Koos giidiga majas ringi liikudes, kuusime põnevaid lugusi nukkudest, kelle abil sündisid erinevad joonisfilmid ja lastelavastused. Muuseumis on avatud ka mängu- ja meisterdamistuba.

Meie avastuslik preemiareis andis kõigile osalejatele uusi ja põnevaid elamusi ning tahtmist kõike lastega ja kolleegidega jagada. Laia silmaringiga õpetaja  laiendab ka laste silmaringi. Kõik kogetu annab indu uuel hooajal jätkata suunatud uurimusliku õppe rakendamisega, et lastel oleks alati huvitav õppida.

 

Pärnu Lasteaed Mai õpetajad ja Pärnu linna lasteaiaõpetajate avastusõppe ühenduse aktiivi liikmed:

 

 Kaidi Truus, vanemõpetaja

Silja Kaur, õpetaja-metoodik

Margarita Kask, õpetaja-metoodik

Fotode autor: Halliki Tammiste

 

 

 

 

 

Leave a Comment

5 + 2 =
Please leave these two fields as-is: