Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lepatriinude kevadised tegemised

IMG_4792 (Small)Aprilli keskel avanes meie rühmal võimalus sõita Sagadi Looduskooli. Olime ise sellest ettevõtmisest vaimustuses. Egas midagi, kui meile meeldis, miks mitte kaasata ka sellesse oma rühma lapsi. Lapsed saavad loodusest rohkem teadmisi,kui koolitust viivad läbi giidid, kes tunnevad seda ala põhjalikult, oskavad loodusest põnevaid kohti näidata ja nendest huvitavalt rääkida.
Bussisõit oli ka huvitav:lugesime alevite silte ,vaatasime, kas Rakvere Tarvas oli ikka endiselt mäe otsas, mõistatasime mõistatusi ning olimegi juba kohal.
IMG_4747 (Small)Sagadisse jõudes ootasid meid giidid Tiina ja Riina. Nemad kutsusidki meid avastama seda, mis meid ümbritseb. Lapsed hakkasid kohe mõistatama, mis see on, mille leidis maast giid Tiina. Steven Micael arvas kohe, et see on see, mida õpetaja sügisel harjavarrega puu otsast maha koksis ning pärast nendega toas arvutasime ja nendega sai ka häälikud leitud. Lõpuks tuli välja,et need on kastanimuna koored. Sealt lähedalt leidsime veel kastanimune, igaüks pistis mõned neist taskusse.
IMG_4724 (Small)Giid Tiina viis meid huvitavatesse tubadesse. Oli üks laudadega tuba,kus olid elektroonilised mikroskoobid. Kui esimene taim oli läbi mikroskoobi ära vaadatud, polnudki meie lapsi kuulda, kõik nohisesid ja liikusid vaikselt ühe mikroskoobi juurest teise juurde ja aeg-ajalt oli kuulda tuli imetlevaid hüüatusi: „ Küll on ikka ilusad ja värvilised!“
Õues aga oli meie jaoks valmis pandud muld ja topsid. Küsimuse peale, kas keegi on istutanud oma puud, tuli vastuseks ühine „ ei“.

IMG_4746 (Small) Nüüd aga sai igaüks istutada oma puu, mille saime endaga kaasa.Seejärel otsisime koos pargis puid ning lahendasime puuristsõna.Saime veel kokku panna puupuzzle, mis tundus meie vapratele puzzlede lahendajatele päris pähkel.

IMG_4707 (Small)Uurisime ka linde lähedalt, neid aga topistena.

Nüüd aga kutsus meid giid Tiina vaatama jõe ääres loomi,kes oskavad teritada puid nagu pliiatseid. Seejuures jutustas ta lastele lugusid kobrastest,kuna oli varakevad, siis oli ka imeilus loodus jõe ääres: õitsesid kevadlilled , vesi mühises, jões olid suured kobraste elamud ja linnud laulsid. Oli ka mõnus turnida kopra langetatud puudel.

IMG_4797 (1) (Small) Leidsime,et kobrastel on ikka tugevad hambad,kuna nad nii jämedaid ja suuri puid langetada suudavad.
Lõpuks sai öeldud tänusõnad giididele Tiinale ja Riinale ning algaski tagasitee lasteaeda.
Järgmisel päeval tuli Joel ja rääkis, et tema puud ei olnudki veel potist näha. Sellest sai meie päevateema: kui kaua võtab aega , kuni puu kasvab suureks?
Kuna meie rühmas on enamuses posid, siis oli poiste soov teada saada ka mehisematest ametitest.

IMG_4843 (Small)See oli kõigile teada, et meie rühma Lisette isa on kaitseliitlane. Eelnevalt rääkis Lisette, et ta käis isaga metsas ööbimas ja tema soovib saada kaitseliitlaseks ning ka teistel tekkis soov saada kaitseliitlaste kokaks. Polnudki rohkemat vaja, kui leida Lisette isale Leinole sobiv aeg ja nii, nagu lubatud, oligi ta ühel päeval meie rühmas.

Lapsed olid elevil, kui ta täisvarustuses nende ees seisis. Algul ei osatudki midagi küsida vaid kuulati sõna otseses mõttes suud lahti,et mis see ja see asi on ning mida see kaitseliit tähendab.

Lapsed sõjamasinate pilte uurimas.
Lapsed sõjamasinate pilte uurimas.

Poisid ja tüdrukud said teada, et nemadki võivad osaleda selles organisatsioonis Noorkotkastena ja Kodutütardena ja kuidas nemad saavad olla abiks oma kodumaa kaitsel.
Põnevamaks läks aga siis, kui Lisette isa hakkas oma suurtest kottidest asju välja võtma.Algul võttis ta välja väga väikese pulga moodi asja,aga kui ta hakkas sellest noaterasid välja tõmbama,tuli välja,et sellel on palju võimalusi,seda sai kasuatada saena, noana jne.

Seejärel aga rääkis Leino täpsemalt, milleks kõiki neid asju kasutatakse. Suurtest seljakottidest tuli põnevaid ja väikseid asju välja, mis aga lahti võetuna olid hoopis teised,kui lapsed algul arvasid.

IMG_4838 (Small)Näiteks paistis labidas nagu meie liivakstis olev labidas, aga kui proovisime seda katsuda, oli see väga raske.Seda kutsuti sapöörilabidaks,millega saab puujuuri raiuda,kaevikuid kaevata ja muudki teha.Nägime ka kokkurullitud magamiskotti ja kilekotidesse pakitud tulesüütamispulki. Kõige põnevam oligi see, et neid asju sai ise katsuda ja ise selga või pähe proovida.

Elevust ja sõduritunnet tekitas aga kiiver, mida proovisid ka tüdrukud. Jõumehed- poisid sikutasid ka seljakotte ja nii mõnelgi õnnestus kott maast lahti saaada.
IMG_4851 (Small)Suured tänud kaitseliitlasele Leinole põneva hommikupooliku eest !

Eha Sindonen Rakke Lasteaiast Leevike

IMG_4846 (Small)

IMG_4845 (Small)

Leave a Comment

12 + 15 =
Please leave these two fields as-is: