Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Krõllid õpivad vaatlema

SAM_0593 (Small)„Krõllid õpivad  vaatlema“ – niisugust nime kannab järjekordne projekt, mis viis Krõlli lasteaia lapsed ja nende vanemad kevad-suvisel ajal  KIK abiga  loodusesse  ning õpetas  nägema ja tundma loodust  kõigi meeltega.

Krõlli maja pere on alati tähtsaks pidanud õuesõpet: ei ole mõtet kasutada ei pildimaterjale, ega netiavarusi kui asja saab uurida ehedalt,  meie lähiümbruses, otse looduses.

1 (Small)Lasteaed Krõlli asukoht on väga sobilik lastele  loodusalaste teadmiste andmiseks kui ka õuesõppe teostamiseks  erinevate tegevuste  kaudu. Meie vahetus läheduses asuvad Valuoja org ja Paala järv.

Tänu KIK toetusele oleme rajanud loodusrajad nii ümber Paala järve kui ka Valuoja orgu. Rajad on küll tähistamata ja teada ainult meie lasteaiale, kuid huvitatutel on võimalik saada alati teavet nende kohta.

Alates 1995 aastast tegutseb lasteaias Krõlli roheliste meeskond, kes sai loodud teostamaks projekti „Loodusretked läbi aasta“. Nüüdseks  on meeskond olnud eestvedajaks paljude projektide kirjutamisel, nende teostamisel ja propageerinud ning aidanud kaasa loodust hoidva ja säästva eluviisi kujundamisel. Meeskonna moto räägib iseenda eest:

Krõll on mõnus roheline,

sama ka ta mõtteviis

Hoiad, kaitsed loodust ise –

loodus tasub sulle siis!
IMG_0748 (Small)Mai, juuni ja juuli on kuud,  kus  loodus meie ümber on eriliselt rikas –  igal pool kihab elu täis imepäraseid muutusi. Meie arvates  on õige aeg sel ajal   teha lastega  loodusvaatlusi ja väljasõite loodusesse.

Läbi projekti alustasime erinevaid tegevusi looduses: oli vaja  uurida ja vaadelda kodulähedast loodust, tähtsustada loodushoidu, tuua  vanemad koos lastega loodust vaatlema ja uurima ning teha koos toredaid väljasõite uurimaks loodusrikkusi ka mujal.
IMG_0729 (Small)Samas tahtsime meenutada ja  tänada meie lasteaia ja rühmade nimitegelasi  Krõlli , Naksitralle, Pokut  ja Sipsikut  kujutanud kunstnikku,  loodussõpra ja kirjanikku Edgar Valterit, kellel täitunuks selle aasta septembris 85. eluaasta. Septembris tahamegi minna Pokumaale erinevatele loodusradadele ja  teha sügav kummardus sellele suurepärasele inimesele.

Loodust peab oskama vaadata – seda õpetab meile E. Valter oma raamatus “Kuidas õppida vaatama.” Peab  olema  tähelepanelik, hooliv ja  viisakas käies ringi loodusriigis. Kõike seda tahtsime ka meie õpetada oma lastele ja nende vanematele.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMai kuus andsime  oma lastevanematele võimaluse  loodust uurida ja koos lastega ristsõna lahendada Krõlli lasteaia taimede ning puude õppe- ja mängurajal.  Loodusrada ümbritseb meie lasteaia maja ja on rajatud samuti KIK abiga.

Nüüd leidsime õige aja  kutsuda rajale ka vanemad ja suunata  neid koos lastega loodust vaatlema ja uurima. Selle tarbeks  koostasime voldiku, kus andsime lastevanematele ülevaate  õueala loodusraja erinevatest vaatluspunktidest koos  lihtsa rajakaardiga ning  panime kokku ristsõna.

Koostöös vanem ja laps, kus vanem oli rohkem kirjutaja rollis ja laps  küsimustele vastaja rollis, tuli erinevates punktides vastata  küsimustele ja õigete vastuste korral leida  lahendussõna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeel pakkusime võimalust proovida maalimist loodusvärvidega. Ühiselt sündiski pilt, kus päike ja lilled joonistati võilille õielehtedega, puu tüvi sai pruuniks mullaga, lehed ja lillevarred said roheliseks pärislehtede abiga ja taevasina andsid sireli ja kibuvitsaõied.

Teine loodusretk juunis  viis lapsed Valuoja oru loodusrajale ja sel korral tuli oru erinevatest vaatluspunktidest   leida üles  „pokud“. Seda üritas teha Suveemand , kes oli asunud elama „pokude“ lähedusse oodates  lapsi endale külla , olles teatanud ette, mida ta soovib endale kingiks ja mida lapsed saavad leida erinevatest oru vaatluspunktidest, kasutades erinevaid tundemeeli

2 (Small)Meie orus on ju palju huvitavaid vaatluspunkte: Puude jututuba, Kasehaldja kodu, Pajude kuningriik, Tõrupoiste kodu, Orumoori kodu, Mutionu aas ja sealt leiab alati midagi põnevat.

Sipsikute rühm pidi leidma  3 erinevat värvi taime, Poku rühm  ravimtaimi, pesamunad  Lepatriinud otsisid loodusest midagi pehmet, Muumi rühma ülesandeks oli leida lõhnavaid taimi ja Naksitrallid pidid  olema tähelepanelikud ja leidma orust  midagi, mis on loodusele kahjulik.

Suveemand oli kinkide üle õnnelik, koos vaadeldi ja vesteldi nendest. Kurb oli ta leiu üle, millega oli reostatud loodust ja ta kutsus kõiki üles hoolivamalt suhtuma ümbritsevasse.

Seejärel tutvuti  Suveemanda sõprade  „pokudega,“ keda on Valuoja oru lõunapoolsel nõlval  väga palju ja mis kannavad  nime “mätastarn.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJärgnesid  kompimismängud ja lõbustavad mängud looduses. Kompimismängudes tuli kompimise teel ära tunda koti sees olevad loodusobjektid ja eristada üks, mis ei sobi loodusesse. Tunti ära kivid, oksad, käbid, pähklid, ja eristati korgid, mis ei sobinud sellesse ritta.

Viimaks  tuli üles leida väikesed „pokud,“ kes olid peitnud ennast okste varju ja puude  alla rohu sisse. Leidjad said „pokud“ endale kingituseks, kui teistele anti kaasa materjal, et igaüks saaks õpetaja abiga endale meisterdada  looduslikust materjalist  pisikese „poku“ meenutamaks seda retke.

SAM_0550 (Small)Lasteaia noorimad lapsed, vanuses 2,5 – 4 eluaastat,  said tänu projektile külastada Tipu Looduskooli, et  kaisukarudega piknikut pidada. Tipu Looduskool annab suurepärased võimalused looduse uurimiseks erinevates keskkondades: vees, aasal, metsas. Seekordne õppeprogramm kandis nime „Kaisukaru piknik,“ mis  oli mänguliselt üles ehitatud ja  koos  toredate juhendajate  Dagmar Hoderi ja Aire Holtsmeieri  abiga läbiti loodusrada, mängiti ja lustiti ning  peeti piknikut.

SAM_0558 (Small)Sügisel  on  ootamas ees töölehtede kogumiku koostamine lasteaia loodusraja erinevate vaatluspunktide kohta ja nagu eespool sai mainitud ka väljasõit koos vanematega Pokumaale.

Tahame ka edaspidi jätkata tihedat koostööd vanematega, et koos arendada laste loodushuvi uurides ja vaadeldes nii loodusradadel  kui külastades ka kaugemaid imelisi loodusrikkusi.

Kui õla paneb alla KIK, siis õnnestub see alati paremini, sest lasteaedade võimalused väljasõitude finantseerimiseks  on kasinad. Tänu projektile on lasteaed saanud juurde palju loodusalast õppekirjandust ja vahendeid looduse uurimiseks . Loodame, et KIK jääb ka edaspidi meie koostööpartneriks, sest sellest koostööst võidavad nii paljud: eelkõige meie järeltulev põlvkond, vanemad, õpetajad, ühesõnaga meie kogukond.

5 (Small)Koos tegutsedes seisame selle eest, et loodushuvi ja loodushoid oleks kõikide meie elu loomulik osa.

 

Tiiu Rebane

Viljandi Lasteaed Krõll õpetaja

Leave a Comment

15 + 13 =
Please leave these two fields as-is: