Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eesti Lasteaednike Liidu 23. suveseminar Põltsamaal ja Jõgevamaal

 Eesti Lasteaednike Liit (ELAL) on kutseliit, kuhu kuuluvad lasteaia õpetajad, direktorid, õppealajuhatajad ja teised laste heaks töötavad inimesed. Liit tegutseb 1991. aastast ja hetkel kuulub liitu 275 liiget, neist 20 on pärit Pärnumaalt. Traditsiooniks on saanud ELAL-i suveseminarid erinevates maakondades. Kokkusaamise eesmärgiks on vahetada kogemusi, saada uusi teadmisi ja kontakte ning tutvuda kohaliku kultuuri ja vaatamisväärsustega.

Sel aastal oli suveseminari korraldamise teatepulk jõudnud Põltsamaa ja Jõgeva ELAL-i algkogu liikmete kätte. 24.-25. juulil kogunesid lasteaednikud Põltsamaa lasteaeda Mari. Osalejaid saabus rohkelt, esindatud olid kõik maakonnad. Tervitussõnadega avas suveseminari liidu esinaine Liili Pille, heisati ELAL-ulipp ning traditsioonilise lauluga võeti vastu uued liikmed. Suvekooli teemaks oli „Kodupaiga kultuurikeskkond – õpikeskkonna toetaja alushariduses“.

Esimesel päeval oli võimalus kuulata Põltsamaa lossi konvendisaalis Tartu Ülikooli dotsendi Olga Schihalejeva loengut teemal „Õpetaja roll kultuuri vahendamisel“. Lektor rõhutas põlvkondadevahelise kultuuri olulisust ja lisas, et õpetaja peaks juba varases lapsepõlves pisikestele inimestele õpetama oma rahva kultuuri ja kombeid. Kuulates saadi häid mõtteid ja ideid, kuidas siduda ennemuistset kultuuripärandit tänapäeva õppe- ja kasvatustegevusega.

Hiljem oli osalejatel võimalus Põltsamaa lossihoovis proovida käteosavust erinevates töötubades. Tegemiste ja teadmisterohke päeva lõpetaslossiprouade suvepidu lossi konvendisaalis. Peole mindi sajanditetagustes kostüümides ning lossis võtsid külalisi vastu lossiproua (lasteaed Mari direktor Tiia Kaeramaa) ja lossihärra (Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots). Meeleolukas õhtu pakkus  teatri-, kontserdi- ja  tantsuelamusi.

Teisel koolituspäeval sõitsid lasteaednikud Jõgevale tutvuma sealse uhiuue lasteaiaga Karikakar, kus toimus ka ELAL-i üldkoosolek. Ühiselt kinnitati plaanid järgmiseks õppeaastaks ja moodustati vastavad töörühmad. Arutleti, kuidas väärtustada lasteaia õpetajat, kes paneb aluse edaspidises elus. Rosinaks oli lennukas idee tulevikuks.

Suveseminar lõpetati  Kassinurme hiies, esiisade pühapaigas, kus 84 aastane Asta Paevere tutvustas  hiie väge ja loitse ning vanu õpetussõnu.

Koosveedetud aeg oli meeliköitev ja tore ning suvepäevade käigus said osalejad jagada oma kogemusi ning mõtteid alusharidust puudutavates küsimustes.

Täname kõiki korraldajaid! 2015. aastal vastutavad ELAL-i suveseminari korraldamise eest Valga linna ning  2016.aastal  Pärnu linna ja maakonna ELAL-i liikmed.

Eesti Lasteaednike Liidu liige

Pärnu Tammsaare Lasteaia õpetaja

Aivi Rosenberg

 

 

Leave a Comment

2 + 11 =
Please leave these two fields as-is: