Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Liitpuudega pisitüdruk sai annetajate abiga endale hädavajaliku imiseadme

Liitpuudega pisitüdruk sai annetajate abiga endale hädavajaliku imiseadme

SA TÜ Kliinikumi Lastefond aitas soetada kaasasündinud näonärvide arenguanomaaliaga 5-aastasele Anettele eluliselt vajaliku aspiraatori ehk imiseadme hingamisteede puhastamiseks.

Anettel on diagnoositud neuroloogiline häire nimega Möebiuse sündroom. Tegemist on kaasasündinud näonärvide arenguanomaaliaga, mille tõttu on tema kesknärvisüsteem halvatud. See on omakorda mõjutanud tema paremat näopoolt – tal puudub miimika, tema häälepaelad on halvatud, ta ei tee häält, hingab trahheostoomi (kunstliku hingamise jaoks hingetorusse tehtav avaus) abil ja toitub sondi kaudu. Tüdrukul esineb arenguline mahajäämus, lihasnõrkus ning ta ei kõnni.

Laps vajab ööpäevaringset aspireerimist ehk hingamisteede puhastamist tekkinud eritistest, ilma milleta võib laps lämbuda. Perel seni kasutada olnud viis aastat vana aspiraator töötas aku rikke tõttu lõpuks ainult elektrivõrgus, mistõttu ei olnud lapsel võimalik väljaspool kodu liikuda.

„See tähendas seda, et jäime pikalt koduseks. Lastefondi ja annetajate abiga saime endale aga uue seadme, tänu millele saame taas hakata Anettet lasteaiaga harjutama ja temaga õues käia,“ on lapse ema abi eest väga tänulik.

Uus aspiraator maksis 804 eurot, millest pool tasus Lastefond ja pool perekond koos Tõlliste vallaga.

Lastefond on Anettet toetanud ka varem, aidates 2014. aasta veebruaris soetada tüdrukule sonditoidupumba süsteemid.

Anette ja teiste raskelt haigete laste toetamisvõimaluste kohta saab infot Lastefondi kodulehelt www.lastefond.ee.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

 

Lisainfo:
Sandra Liiv
SA TÜK Lastefondi tegevjuht
tel: 55 43 794
e-post: info@lastefond.ee; sandra@lastefond.ee
Pressiteate koostas:
Merili Kärner
SA TÜK Lastefondi projekti- ja teabejuht
e-post: merili.karner@lastefond.ee

 

Leave a Comment

6 + 13 =
Please leave these two fields as-is: