Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

TÜ Kliinikumi lastekliinik võtab heategevuskampaaniaga muretsetud seadme vastu beebisümfooniat luues

Täna, 6. veebruaril salvestatakse TÜ Kliinikumi lastekliinikus helisid, mida toovad vastsündinud lapsed esile meditsiiniaparatuuri vahendusel. Nii antakse oma panus beebisümfoonia valmimisse ning tähistatakse Selveri ja Lastefondi toel hangitud pulssoksümeetrite üleandmist.

Selveri heategevusprojekti „Koos on kergem“ raames muretsetud seadmed võimaldavad järjepidevalt jälgida erinevate tervisemuredega haiglas viibivate vastsündinute südametegevust ja hapnikutaset ning avastada enneaegsena sündinud laste hingamisseisakuid. TÜK lastekliiniku neonatoloogia osakonna lastearsti Heili Varendi sõnul on pulssoksümeetrid asendamatud just paranemisjärgus beebide seisundi hindamisel, sest annavad akudelt töötades emale ja personalile rohkem paindlikkust lapsega tegelemisel.

„Last saab hästi liigutada, ema last sülle võtta, samuti panna monitori kaasaskantav osa ema voodile või taskusse ning teha känguruhooldust või imetada mugavalt. Nii säästame ka intensiivravis kasutatavaid suuri multiparameetrilisi monitore, mis registreerivad küll rohkem näite, kuid ei võimalda suurt liikumist,“ selgitab ta.

Kuivõrd pulssoksümeetrid toovad vastava aparaadiga ühendudes olles kuuldavale ka lapse südamelöögid, siis mis oleks parem viis uute seadmete üleandmist tähistada, kui osaleda tänavuse muusika-aasta raames beebisümfoonia loomises.

„Seade registreerib pulsilaine järgi südametegevust, mida saab teha kuuldavaks. Lapse südamelöögid on kui muusika – magades aeglasem, aga ärkvel, süües kiireneb, samuti muutub see sisse- ja väljahingamise ajal. Kui aparaat annab alarmi, sarnaneb see sümfoonias ärevate helidega,“ räägib Varendi.

Nii salvestataksegi täna, 6. veebruaril kell 12.00 TÜ Kliinikumi lastekliinikus vastsündinud beebidega seotud haiglahelisid – südamelööke, aparaatide poolt esilekutsutavaid hääli, beebide nuttu jne.

2015. aasta on Eestis kuulutanud muusika-aastaks, mille raames saavad kõik tänavu sündinud beebid sünnitusmajas tunnistuse, et on sündinud muusika-aastal ning osaleda Eesti esimese Beebisümfoonia valmimises. Viimase jaoks tuleb lapsevanematel salvestada oma uue ilmakodaniku häälitsusi – naeru, nuttu, lalinat jms ning laadida helifailid üles muusika-aasta kodulehele. Heliloojate kaasabil valmib muusika-aasta lõpus nendest muusikateos.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

 

Lisainfo:
Sandra Liiv
SA TÜK Lastefondi tegevjuht
tel: 55 43 794
e-post: info@lastefond.ee; sandra@lastefond.ee
Pressiteate koostas:
Merili Kärner
SA TÜK Lastefondi projekti- ja teabejuht
e-post: merili.karner@lastefond.ee

 

Leave a Comment

8 + 2 =
Please leave these two fields as-is: