Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Südamekuu Alasniidu Lasteaias

nõiad 15 (1) (Medium)Veidike nalja peab saama iga päev, kuid  aprill on meie lasteaias alati  veidi isemoodi!  Nali ja vallatus hoiab meele erksa  ja  vaimu ärksa ning  sel kuul pöörame  Alasniidu Lasteaias  rohkem tähelepanu oma tervisele läbi traditsiooniliste ürituste.

Meie, Nurmenukud,  aga mõtlesime välja loo nõiatüdruk Lorrist, kes oli laisk, ebatervislike eluviisidega ning peale selle ka kiuslik. Meie otsustasime lastega läbi  tegevuste väikest nõiatüdrukut aidata ja õpetada. Mõtlesime, et joonistame ja pildistame kõik meie tegevused, jutud ning saadame need siis Lorri vanematele.

Kõigepealt võtsime käsile hambad, kuna kõik saab alguse suust. Lastega uurisime millised meie hambad on. Miks küll mõnel juba hambad puudu on? Saime teada, et esimesed hambad on piimahambad ja enne kooli hakkavad tulema jäävhambad, mis jäävad terveks eluks, kuid mõlemaid peab väga hoidma ja hooldama.  Peale erinevaid mänge (pildimäng„Toidud hammastele“, kividega täringumäng „ Mitu valget hammast?“ jne ) ning vahvaid meisterdusi selgus laste jutus tõde. Hambaid tuleb pesta 2 korda vähemalt, mõni arvas, et võiks  iga söömise järel pesta, tuleb käia hambaarsti juures ja süüa värsket ja tervislikku  toitu, mis hammastele hea on. Ning Coca Cola ja magusad poe mahlad neid peaks vältima, need teevad hammastele vaid halba.

Et Lorri teaks kus kõige rohkem vitamiine on, krõmpsutavad väikesed Nurmenukud rõõmuga iga päev enda kasvatatud rohelist sibulat. Seda lõikame nii lõunatoidule kuid kõige maitsvam on sibulat  laste arvates ikka hommikupudru kõrvale näksida. Võetakse mõõtu, kellel pikem ja ilusam sibul on, seda maitsvam see on.

Suure sibula söömisega on juba uus sibulalaar mulda pandud. Laste kasvatatud hernepeenraltki on juba esimene saaks korjatud ning kurgid on meil akna peal näpu pikkused.

Meisterdasime hiigelsuured Lorrid: kauni hambareaga suu ja  kätte panime rõõmsa hambaharja, millega ta saab nüüd oma hambaid hooldada.  Käed voltisime paberist ja peopesad joonistasime laste pihkude järgi. Kaunid Lorrid kaunistasid meie rühmakoridori terve kuu ja vahva oli vaadata kuidas lapsed käisid oma nõiatüdrukul aegajalt hambaid pesemas.

Nõiatüdrukuga kaasas käib kõik maagiline ja põnev. Nii on meie unejutud ja mängudki teistlaadi sel kuul ning selgeks sai võlukirja koostamine (piima ja triikrauaga).

Laste valmistatud luuad ja nõiad ehivad rühmaruumi ja lõid meeleolu kauaoodatud traditsioonilisele Nõiapeole.

Sõbralikkust õpetasime lastega Lorrile läbi lavastuste ja neid hiljem arutledes. Üksteise käitumist vaatasime rohkem ja lahendasime konfliktsituatsioone  ühises teemaringis.

Kuna aprill on südamekuu ja terve süda armastab liikumist siis alustasime Lorri treenimist hommikvõimlemisega. See kujunes terve kuu jooksul meie lõbusaks päeva alustamise viisiks.  Esimesed korrad näitas õpetaja ringutus-ja virgutusharjutused ette, kuid ülejäänud hommikud möödusid ühises võimlemisringis, kus iga laps näitas teistele oma harjutuse ette.  Nii mõnigi võimlemisring sai tehtud hoopis õues.

Lisaks hommikvõimlemistele tegime ka suuremaid ja põnevamaid võistlusi õueala. Õppisime lastega kaugust hüppama, teatevõistlusi tegema ja poomil tasakaalu  hoidma.

Õpetaja lapsepõlvemängud „Värvipood“, „ Mooramaa kuningas“ võitis laste seas kiire poolehoiu ja on nüüdsest meie õue mänguvalikus esireas.

Lisaks rühma tegevustele said kõik Alasniidu Lasteaia lapsed  oma südamele  kaks suurt heategu teha õues peetud ühisüritustel.

6.aprillil toimus meie õuealal suur mänguhommik  „Munamängud murumäel“. Iga rühm mõtles välja põneva liikumismängu. Lisaks liikumisrõõmule kandis iga tegevus  märksõna: „Hooli ja hoia sõpra“. Õpetajate fantaasia oli piiritu, kasutati nii empaatia-, värviõppe-folkloori- kui orienteerumismänge. Laste särasilmad ja õhetavad näod andsid tunnistust toredast ettevõtmisest.

23.aprillil  sai aga terve lasteaed liikumisõpetaja Urve Kukk organiseeritud orienteerumismängul „Heategu südamele“ lasteaia õuest orienteerumiskaarti järgi otsida erinevaid punkte kus tuli uurida ja arutleda, mis tegevus, emotsioon või söök on südamele hea ja vastavalt sellele kaardil ringid värvida.

Iga osaleja sai mälestuseks  südamekujulise külmkapimagneti, mille   oma fantaasia järgi võis ära värvida.

Aprilli lõpus saime väikeste Nurmenukkudega taas kirja Lorrilt kus ta tänab meid ja ütleb, et võib nüüd julgelt Nõidade ööle minna, sest ta on hea ja sportlik nõiatüdruk.

29.aprillil toimus Alasniidu Lasteaias juba  traditsiooniks saanud ja perede seas oodatud „Nõidade päev“ kus suured nõiad ootasid lapsi koos vanematega Loitsutuppa, Kolesalongi, Nõidade discole, Ämbliku kohvikusse, „Jonni Lonni“ teatrituppa, Võlurite käsitöötuppa. Läbi mängu ja nalja said lapsed teada, et headusega võlub maailma ilusamaks!

 

Selline oli siis meie tervisekuu Alasniidu Lasteaias!

 

Nurmenukk rühma

Vanemõpetaja Kaia Beres

 

Leave a Comment

12 + 6 =
Please leave these two fields as-is: