Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Sügava puudega poiss saab annetajate abiga vajalikku sonditoitu

SA TÜ Kliinikumi Lastefond aitab oma annetajate abiga soetada sügava puudega 8-aastasele Sanderile vajalikku toidusegu, ilma milleta poiss ei kasva.

Sanderil diagnoositi viie kuu vanusena spastiline tetraparees ehk kõikide jäsemete jäikus koos lihaste tahtmatute kokkutõmmetega. Sander on oma haiguse tõttu liikumisvõimetu, peamiselt lamades ning suutes hoida lühiajaliselt vaid oma pead. Lisaks esinevad tal neelamisprobleemid, mistõttu on talle paigaldatud gastrostoom ehk kõhule tehtud avause kaudu makku suunatud väike sond.

Spetsiaalsete toidusegude väga kõrge hinna ning rahaliste vahendite puudumise tõttu on Sander seni saanud sondi kaudu eritoiduga vedeldatud kodutoitu, mis aga ei ole suutnud tagada lapse positiivset kaaluiivet. Et poiss kaalus juurde võtma hakkaks, vajab ta spetsiaalset kõrge kalorsusega ning eale vastavat toidusegu.

Sanderi raviarst ja dietoloog dr Külli Mitt toonitab, et Sander peab esimesel võimalusel alustama spetsiaalse toidusegu tarbimist: “See katab ära kõik lapse vajadused, kaasa arvatud vitamiinide ja mineraalide tarviduse, ning tagab tema kaaluiibe ja kasvamise.”

Kuna toidusegu kulub poisil palju ning selle hind ei ole madal, pöördus Sanderi ema Lastefondi poole. Fond otsustas perekonda toetada toidusegu soetamisel 1227 euroga, mille eest soetatakse lapsele kuue kuu sonditoidu kogus.

Poisi ema sõnul tähendab Lastefondi toetus nende perele väga palju, sest ilma selleta jääksid nad sonditoidu soetamisel hätta. “Kuna riik ega haigekassa seda toidusegu ei hüvita, poleks meil ilma toetuseta võimalik seda osta.Sanderi haiguse tõttu on meie perel palju teisigi lisaväljaminekuid, mida terve 8-aastase lapse kasvatamisega ei kaasne, näiteks kulutused mähkmetele ja söötmissüstaldele. Ning kuna Sander vajab ööpäevaringset hooldamist, saab meie peres tööl käia vaid lapse isa,” räägib ta avaldades ühtlasi tänu nii Lastefondi annetajatele kui Järve Koolile, kus poiss õpib.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil   http://lastefond.ee/annetajale/pusiannetus.

 

 

Leave a Comment

12 + 14 =
Please leave these two fields as-is: