Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Volbripäeva nõianäidend

Reet Uba
Tartu Lasteaed Sass
muusikaõpetaja

Kaks noort nõida saavad kokku.
NÕID 1: Kas sa tead, mis minuga üleeile juhtus?
NÕID 2: Ei tea, kus ma siis tean, ma olen kolm päeva ainult kärnkonnade ja vihmaussidega jännanud, aga nendel pole muud kui ainult –„Küll on maitsev muld!“ ja „Kuna need sääsed ükskord välja ilmuvad!“ No räägi siis!
NÕID 1: No nii, sõitsin mina keset päeva inimeste elu uudistama. Ma tean küll, et seda tehakse öösiti, aga mul ei tulnud und ja mõtlesin, et lähen. Ilm oli ilus – pilves ja sombune, tuul oli ka parajalt tormine, nii et mul oli pilvedes hea piiluda. Kui järsku läksid pilved laiali ja ma jäin päikese kätte tiirutama. Hakkasin kartma, et järsku mõni valvurnõid näeb ja siis ei jõua seda vingumist pärast keegi ära kuulata, võetakse veel luud käest või kes teab!
Ühesõnaga viuh! ühest lahtisest aknast sisse. Ja mida ma näen! Terve hunnik inimlapsi, kõik magavad. Neid oli seal oma sadateist viis! Ja siis veel see suurem, loputaja või soputaja või poputaja või kes ta oli, norskas ka nurgas. Noh, mul oli siis hea ringi vaadata. Küll seal oli asju! Konnasid ja karusid ja koeri ja klotse, ainult kõik magasid. Igasugu muid värgendusi kah, milliseid ma varem näinud ei ole! Ja siis need raamatud, kas nad kõik tunnevad seda lugemise värki? Ise ei saa keedumunast draakonitibugi välja võlutud!
No vot, see lugemine. Ma siis mõtlesin, et ma proovin ka. Seal seina peal oli mingi paber, tähed peal. R- tähte ma tunnen, siis olid need reha moodi tähed ja siis veel mingi kõverik. Kui järsku kuulen, et see koputaja või poputaja liigutab, krahmasin paberi kaasa ja hüppasin luua selga. No vot ja siin ma siis olen, koos paberiga.
NÕID 2: Näita siia, ma tunnen kah paari tähte. (Keerab paberi lahti, veerib) M-E-I-E, R-Ü-H-M-A R-E-E-G-L-I-D. (pöördub laste poole) mis kokku sai?
LAPSED: Meie rühma reeglid!
NÕID 2: Number kriips. (Veab õhku sõrmega number ühe)
LAPSED: Üks!
NÕID 2: (loeb veerides) Rühmas kõnnin, õues jooksen.
NÕID 1: Oot, oot, mis ma seal rühmas kõnnin, ei tohigi joosta? Lennata ikka võib või? Tead kui hea, et meil seal nõiaaias ei ole mingit rühma, ei ole isegi mingit aeda, lenda, kus tahad! Nojah, ainult, kui liiga kaugele lendad, viskab luud su maha ja lendab ise minema. Siis peab jala tagasi kõmpima. Kahju kohe nendest inimlastest, muudkui kõnni ja kõnni, seista ikka võib? või istuda?
NÕID 2: Number krõnks (Veab õhku sõrmega number kahe)
LAPSED: Kaks!
NÕID 2: (veerib, võib kutsuda ka mõne lapse lugema) Räägin vaikse häälega
NÕID 1: (kriiskab) Vaikse häälega!!? Keegi ei kuule ju? (Sosistab midagi). (Valjult) Kuulsite või? Mis mõte siis üldse midagi öelda on, kui keegi ei kuule? Inimesed on imelikud. Õnneks meie võime küll karjuda. Vaata, on ju suur vahe – (inimese häälega) – mina olen võimas nõid. Oli võimas või?
LAPSED JA NÕID 2: Ei
NÕID 1: (hüüdes) mina olen võimas nõid!
NÕID 2: Oli küll võimsam.
NÕID 1: Proovime koos kah, kõigepealt inimese moodi podisedes.
KOOS: Mina olen võimas nõid.
NÕID 1: Aga nüüd nõia moodi.
KOOS: MINA OLEN VÕIMAS NÕID!!!
NÕID 2: See oli juba midagi, aga vot ei tea, võib-olla pole inimeste majad nii tugevad, kukuvad sellise hääle peale kokku? Ja tead, need inimeste kõrvad on kah hädised, ei kannata korralikku häält välja.
Loeme edasi. Reegel number (teeb õhku kolme)
LAPSED: Kolm.
NÕID 2: (Võib jälle lapse lugema kutsuda) PÄRAST MÄNGIMIST PANEN MÄNGUASJAD ÕIGESSE KOHTA.
NÕID 1: Nad peavad siis ju teadma, mis see õige koht on. Kas asjadel on siis õige koht? Nõiaaias on hea, seal polegi asju, kui mõnda asja on vaja, siis võlud endale ja kui ei ole enam vaja, võlud minema. Lihtne, pole mingeid õigeid kohti vaja. Inimlaste elu on ikka hirmus raske. Sel ajal, kui nemad koristavad, võime meie hoopis ägedat nõiatantsu tantsida.
ÜHINE TANTS
NÕID 2: Aga me võime ju proovida, kuidas see koristamine käib.
NÕID 1: Võlume!
NÕID 2: Ei võlu! Proovime inimeste moodi. Näe mul on siin paar luuda ja kõik need pallid tuleb sinna õigesse kohta ajada!
NÕID 1: Aga kõik ei saa korraga koristada, las teised proovivad luuaga lendamist nii, et midagi ümber ei läheks.
TEATEMÄNG LUUDADE JA PALLIDEGA
TEATEMÄNG TAKISTUSRAJA JA LUUDADEGA

Näidend kanti ette Tartu Lasteaia Sass volbripeol 30. aprillil 2015. Osades Reet Uba ja Regina Kullamaa

MEIE RÜHMA REEGLID

1. RÜHMAS KÕNNIN, ÕUES JOOKSEN.

2. RÄÄGIN VAIKSE HÄÄLEGA.
3. PÄRAST MÄNGIMIST PANEN MÄNGUASJAD ÕIGESSE KOHTA.

 

Leave a Comment

5 + 11 =
Please leave these two fields as-is: