Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lastefond toetab neljandat aastat järjest luupushaige tütarlapse ravi

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond jätkab selle aasta lõpuni luupust põdeva 16-aastase Jekaterina ravi toetamist. Fond hüvitab tütarlapsele neljandat aastat järjest talle hädavajaliku ravimi kulud.

Jekaterinal diagnoositi 10-aastaselt süsteemne erütematoosne luupus, mille näol on tegemist kroonilise põletikulise autoimmuunhaigusega. Ravile halvasti alluvast haigusest tulenevalt hakkavad immunsüsteemi teatud rakud töötama organismi enda vastu ja ründavad oma kudesid. Luupuse korral võivad kahjustuda kõik koed, lapseeas sagedamini just nahk, liigesed ja närvisüsteem ning paljudel haigetel kujuneb neerukahjustus. Jekaterina puhul on haigus haaranud naha, kopsud, südame ja neerud.

Tütarlapsel on aidanud haigusega toime tulla baasravi ravimiga Cellcept, mida riiklikult kahjuks veel ei kompenseerita. Lapse raviarsti, TÜ Kliinikumi lastereumatoloogi dr Jaanika Ilissoni sõnul prooviti Jekaterina haigust kontrolli alla saada ka teiste, riiklikult rahastatavate baasravimitega, kuid kahjuks kaasnesid neist osadega kõrvaltoimed ning haigus püsis aktiivsena.

“2012. aasta veebruarist alustasime ravi Cellcept’iga, millega kaasnes koheselt oluline positiivne raviefekt. Kõik olulised tervisenäitajad on olnud järjepidevalt normis ning röntgenleid kopsudest paranenud,” räägib dr Ilisson ning peab regulaarse baasravi jätkamist hädavajalikuks, et haigusprotsessi kontrollida ning edaspidise organkahjustuse teket ja süvenemist vältida.

Lapse ema kinnitab, et Cellcept sobib Jekaterinale hästi ning tüdrukul on läinud tänu sellele väga kenasti. “Ravi aitab tema seisundit stabiilsena hoida ning ta on rõõmus ja õnnelik. Samuti on ta tänu ravimile muutunud enesekindlamaks, sest enesetunne on palju parem. Siinjuures on Lastefondi toetus meie perele väga suureks abiks olnud. Eriti palju aitab see meid praegu, sest meil peres viimasel ajal olnud majanduslikult natukene raskem aeg,” on lapse ema fondile ja annetajatele väga tänulik.

Kuivõrd ravi Jekaterinale sobiva preparaadi Celleceptiga on ilma haigekassa toetuseta väga kallis, pöördusid perekond ja raviarst 2012. aasta kevadel Lastefondi poole. Alates 2012. aasta aprillist on Lastefond tüdruku ravi ka toetanud hüvitades tema ravimikulud 450 eurot 6-kuulise ravikuuri kohta. Fond jätab Jekaterina toetamist selles ka käesoleva aasta lõpuni.

Kui ka Sina sooviksid anda oma panuse Jekaterina toetamisse, siis on Sul võimalik teha ülekanne Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele:

Swedbank IBAN EE682200221015828742
SEB IBAN EE261010220014910011
Danske IBAN EE403300334408530000
Nordea IBAN EE791700017000285384
LHV IBAN EE527700771000610813

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil http://lastefond.ee/annetajale/pusiannetus.

Lisainfo:
Sandra Liiv
SA TÜK Lastefondi tegevjuht
tel: +372 5543794
e-post: info@lastefond.ee; sandra@lastefond.ee

Pressiteate koostas:
Merili Kärner
SA TÜK Lastefondi projekti- ja teabejuht
e-post: merili.karner@lastefond.ee

Leave a Comment

13 + 10 =
Please leave these two fields as-is: