Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Päikesejänku keksivad rõõmuga

DSC02987 (Medium)MTÜ Koos Laste Heaks kuulutas välja üle-eestilise heategevusliku tarbijakampaania “E-Piim Eesti laste heaks!”, mille raames otsiti projekte laste spordi- ja vaba aja veetmise võimaluste parandamiseks. Pärnu Lasteaed Päikesejänku otsustas osaleda. Päikesejänkude ammune soov oli oma hüppeoskusi arendada, seega kirjutati projekt „Päikesejänkude keksumängud“. Projekt nägi ette TipTipTapist kolme keksumängu tellimist, mille kogumaksumus oli 1900 eurot ja mängude rakendamist laste hüppeoskuste parendamiseks. Päikesejänkud keksisid rõõmsalt konkursi teise vooru tänu sellele, et leidsid väikese omaosaluse ja võimaluse kogukonda kaasata.

DSC02980 (Medium)Tänaseks on keksumängud paigaldatud. Sisuline projekti käivitamine algas õpetajate poolsete keksumängureeglite kirjutamisega. Meelde sai tuletatud lapsepõlves õpitu ning neid püüti kohandada olemasolevate kaasaegsete keksudega (Hopscotch, Three-Legged Hopscotch ja Rocket). Esmalt keksisid suured Jänkud ise, seejärel proovisid oma osavust väikesed. Praktika käigus tekkis vajadus veel veidi reegleid kohandada. Välja töötati ka mängude erinevad raskustasemed. Mängureeglistik täieneb edaspidi kindlasti veel tänu laste loovusele.

DSC02983 (Medium)Päikesejänkul oli juba au vastu võtta Pärnu Pillerpalli lasteaia Segasumma rühma 20 last. Esmalt alustati lustlike „tõsist“ hüppetööd ettevalmistavate mängudega. Keksumänge mängiti kolmes alagrupis ja lapsed said kõikidel keksudel osavust treenida. Pärast vabalustimist mänguväljaku muudel atraktsioonidel autasustas Päikesejänku osalejaid Jänese keksumängu hüppekooli diplomiga. Keksukooli on oodatud kõik keksumängu huvilised Pärnu linna lasteaedade vanematest rühmadest ja lasteaia lahtioleku ajal ka piirkonna kodused eelkooliealised lapsed.
Meil on rõõm tõdeda, et laste huvi keksumängude vastu on suur. Lisaks kehalise aktiivsuse tõusule, on suurenenud motivatsioon numbrite ja värvide tundmiseks. Mõõduka intensiivsusega lõbus mäng motiveerib lapsi iseseisvalt tegutsema, leidma sama huviga sõpru ning tegema koostööd. Keksumängud tõstavad üldist toonust, parandavad tasakaalu, koordinatsiooni ja aitavad vältida ülekaalulisust. Lõbu ja rõõm koos meeldiva liikumisega toetab oluliselt ka laste emotsionaalset tervist. Õpetajatele annab see aga suurepärase võimaluse tegevuste lõimimiseks. Keksumänge on hea kasutada ka spordi- ja perepäevade mitmekesistamiseks. Mängud võimaldavad läbi koosolemise ja tegutsemise saada osavamaks, vastupidavamaks ja tugevamaks. Võidab tervis!

Päikesejänkud tänavad MTÜ- d Koos Laste Heaks ja E- piima toreda mänguvõimaluse eest.
Laste lemmikuks on kujunenud kolmeharuline keks.

Kolmeharuline keks (Three – Legged Hopscotch)
Osalejate arv: 7 (3 hüppajat, 3 mänguvahti ja 1 mängujuht)
Vahendid: 3 punast ja 3 rohelist kaarti
Kirjeldus: Mängujuht ütleb vabalt valitud järjekorras numbreid või värve. Hüppaja hüppab
vastavalt mängujuhi korraldustele. Mänguvaht hindab oma hüppaja sooritust (number/värv õige või vale), andes märku vastava kaardiga (punane- vale, roheline- õige). Eksinul on võimalus oma sooritust parandada. Võidab see, kellel vähem eksimusi.

 

Merit Kvatš
Pärnu Lasteaed Päikesejänku, vanemõpetaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

9 + 15 =
Please leave these two fields as-is: